2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Címlap Így élte meg szülei elvesztését Barabás Évi

Így élte meg szülei elvesztését Barabás Évi

Barabás Évi még csak 53 éves, de már évekkel ezelőtt elvesztette az édesanyját és édesapját is. A gyászt úgy próbálja feldolgozni, hogy nap mint nap mindenben igyekszik megtalálni a jót.

Barabás Éva még 18 éves gimnazista volt, amikor az édesanyja sztrókot kapott, így kórházba került. A műsorvezető teljesen tehetetlennek érezte magát, hiszen nem tudta, az édesanyja valaha felépül-e, és ha igen, milyen következményekkel járhat majd a betegsége.

– Emlékszem, mentem haza a suliból, és a nagynéném azzal várt, hogy anyu kórházba került, de ne aggódjak, nincs semmi baj. Én azonban láttam, hogy nagy baj van. Anyu 40 éves volt akkor, és stroke-ot kapott. Fogalmam nem volt arról, egyáltalán hazajön-e, meggyógyul-e, tud-e majd úgy nevetni, ahogyan régen, mozog-e majd a keze, a lába. Fogalmam nem volt róla, hogyan fogunk mi így tovább élni. A család mosolymotorjával történt baj, én pedig teljesen tehetetlen voltam…. – emlékezett vissza a történtekre.

Éva édesanyja idővel kijöhetett a kórházból, ám ismét súlyos betegséggel kellett szembenéznie.

Naivan azt hittem, minden ugyanúgy megy tovább, de most, hogy már jóval elmúltam 40, tudom, az a 40 éves, fiatalos, nagyon csinos, mindenkivel kedves, mindenkinek adó ember mi mindenen mehetett keresztül. Aztán jött az újabb betegség, a rák, ami két hónap alatt elvitte – mesélte.

Barabás Évi hozzátette: abban a két hónapban készültek az édesanyja 60. születésnapjára, és a húsvétot, sőt, még az anyák napját is együtt tudták tölteni. Haragudott az idő múlására, és abban reménykedett, hátha találnak gyógymódot a betegségre.

Ez időben hallott először a hospice-ról, amiről a tévében akkoriban épp Dobó Kata mesélt. A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus ellátását jelenti, ami rengeteget tud segíteni.

– Én is elvégeztem egy hospice-önkéntes tanfolyamot. Egyelőre a kommunikációban próbálok segíteni, de egyre inkább megfogalmazódik bennem, hogy hetente egy-egy délelőttöt leülnék egy haldokló mellé, elkísérném az utolsó útján. No és segíteném a családot az elmúlás feldolgozásában – avatta be a részletekbe a Best magazint.

Az édesanyja elvesztése után másfél évvel a műsorvezető az édesapját is elveszítette.

Negyven évig éltek együtt, azt hiszem, nem bírta tovább anyu nélkül. Épp a negyvenedik születésnapomra készültem, ám az ünneplés helyett újból temetnem kellett – mondta Éva, aki a veszteséget úgy próbálja meg feldolgozni, hogy nap mint nap mindenben igyekszik a jót keresni.