KezdőlapCímlapÍgy élte meg szülei elvesztését Barabás Évi

Így élte meg szülei elvesztését Barabás Évi

Barabás Évi még csak 53 éves, de már évekkel ezelőtt elvesztette az édesanyját és édesapját is. A gyászt úgy próbálja feldolgozni, hogy nap mint nap mindenben igyekszik megtalálni a jót.

Barabás Éva még 18 éves gimnazista volt, amikor az édesanyja sztrókot kapott, így kórházba került. A műsorvezető teljesen tehetetlennek érezte magát, hiszen nem tudta, az édesanyja valaha felépül-e, és ha igen, milyen következményekkel járhat majd a betegsége.

– Emlékszem, mentem haza a suliból, és a nagynéném azzal várt, hogy anyu kórházba került, de ne aggódjak, nincs semmi baj. Én azonban láttam, hogy nagy baj van. Anyu 40 éves volt akkor, és stroke-ot kapott. Fogalmam nem volt arról, egyáltalán hazajön-e, meggyógyul-e, tud-e majd úgy nevetni, ahogyan régen, mozog-e majd a keze, a lába. Fogalmam nem volt róla, hogyan fogunk mi így tovább élni. A család mosolymotorjával történt baj, én pedig teljesen tehetetlen voltam…. – emlékezett vissza a történtekre.

Éva édesanyja idővel kijöhetett a kórházból, ám ismét súlyos betegséggel kellett szembenéznie.

Naivan azt hittem, minden ugyanúgy megy tovább, de most, hogy már jóval elmúltam 40, tudom, az a 40 éves, fiatalos, nagyon csinos, mindenkivel kedves, mindenkinek adó ember mi mindenen mehetett keresztül. Aztán jött az újabb betegség, a rák, ami két hónap alatt elvitte – mesélte.

Barabás Évi hozzátette: abban a két hónapban készültek az édesanyja 60. születésnapjára, és a húsvétot, sőt, még az anyák napját is együtt tudták tölteni. Haragudott az idő múlására, és abban reménykedett, hátha találnak gyógymódot a betegségre.

Ez időben hallott először a hospice-ról, amiről a tévében akkoriban épp Dobó Kata mesélt. A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus ellátását jelenti, ami rengeteget tud segíteni.

– Én is elvégeztem egy hospice-önkéntes tanfolyamot. Egyelőre a kommunikációban próbálok segíteni, de egyre inkább megfogalmazódik bennem, hogy hetente egy-egy délelőttöt leülnék egy haldokló mellé, elkísérném az utolsó útján. No és segíteném a családot az elmúlás feldolgozásában – avatta be a részletekbe a Best magazint.

Az édesanyja elvesztése után másfél évvel a műsorvezető az édesapját is elveszítette.

Negyven évig éltek együtt, azt hiszem, nem bírta tovább anyu nélkül. Épp a negyvenedik születésnapomra készültem, ám az ünneplés helyett újból temetnem kellett – mondta Éva, aki a veszteséget úgy próbálja meg feldolgozni, hogy nap mint nap mindenben igyekszik a jót keresni.