2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Hosszan tartó betegség után hunyt el az ünnepelt humorista

Hosszan tartó betegség után hunyt el az ünnepelt humorista

67 éves korában, hosszú betegség után meghalt Gilbert Gottfried, amerikai színész, komikus. Gottfried pályafutása során 184 filmben, illetve sorozatban közreműködött és az Egyesült Államokban kedvelt szinkronhang is volt. Egyik leghíresebb szerepeként Jágót, a papagájt szólaltatta meg az 1992-es Aladdin-filmben és különböző folytatásaiban.

A színész az izomsorvadás egy formájával küzdött, a családja pedig Twitteren azt kérte a rajongóktól, hogy inkább nevessenek az emlékére, mint szomorkodjanak.

Gottfried a nyolcvanas, kilencvenes években olyan filmekben szerepelt, mint a Beverly Hills-i zsaru II., a Ford Farlaine kalandjai, a Talpig zűrben, a Nicsak, ki beszél még! vagy az Út a pokolba.

Bekerült a Saturday Night Live-ba is, A komikusban, illetve a Sikersorozat és a Megborulva egy-egy epizódjában pedig már önmagát játszotta. Utolsó munkáját szinkronszínészként kapta, 2020-tól a Cyberchase, avagy kalandozások a cyber világban című rajzfilmsorozatban kölcsönözte a hangját az egyik karakternek.

Gottfried a feleségét, Dara Kravitzot, illetve két közös gyermeküket hagyta hátra.