KezdőlapCímlapHoppá: tízmilliós adótartozása van a magyar sztárszínésznek

Hoppá: tízmilliós adótartozása van a magyar sztárszínésznek

Ismerős név bukkant fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal napokban közzétett „szégyenlistáján”, vagyis azon személyek között, akik 2022. december 31-ig tízmillió forintot meghaladó adótartozást halmoztak fel. Szabó Kimmel Tamás az egyéni vállalkozók szekciójában szerepel.

A színész a nyilvános céginformáció szerint jelenleg szünetelteti vállalkozói tevékenységét. Minden bizonnyal az adótartozásának tudható be, hogy a cégtár átlag feletti kockázatúként értékeli a vállalkozását.

Szabó Kimmelt a sajtósán keresztül sikerült elérnie a Blikknek, aki közölte, nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

A színészt a legtöbben a Made in Hungaria című filmből és a TV2 sorozatából, a Mintaapákból ismerhetik, de az évek során sok mozifilmben és színházi produkcióban is láthatta a közönség. A TV2 sorozatából botrányos körülmények között távozott: 2021-ben a Mintaapák gyártócége a korábbi sztárok egy részétől az általuk támasztott irreális feltételek és emberi, illetve magatartásbeli problémák miatt vált meg. Köztük volt Szabó-Kimmel Tamás is, akivel szemben a TV2 akkoriban magatartásbeli problémákat emlegetett.

– Sajnos, gyakran nagyon rossz volt a légkör, nehéz volt a közös munka. Többen voltak olyanok, akik nem sokkal a forgatás kezdete után már úgy érezték, némelyikükkel nagyon keserves együtt dolgozni. Nehéz volt megfelelni az elvárásaiknak, és volt olyan köztük, aki ezt gyakorta fel is emlegette. Igazi megpróbáltatássá tették a mindennapokat – mondta akkoriban egy stábtag. A távozó szereplők közül Szabó-Kimmel rágalomnak minősítette a stáb panaszait, és közölte, nem reagál a vádakra.

Azóta a színészt kevés darabban lehet látni: jelenleg csak Pintér Béla és Társulata, Marshal Fifty-Six című előadásában játszik. Alighanem megcsappant bevételei állnak annak hátterében, hogy felkerült a NAV „szégyenlistájára”. Aki ezen szerepel, sok jót nem remélhet. A Blikk megkereste dr. Tran Dánielt, aki független jogi szakértőként nyilatkozott a témában.

– Ha valaki felkerül erre a listára, arra számíthat, hogy innentől kezdve széles körben hozzáférhető lesz a tény, hogy köztartozása van. Ez nagyon sok mindenben akadály lehet; akár hitelfelvételnél, vagy állami pályázatokban való indulásnál. Rontja az illető hitelminősítését, aminek sokrétű negatív következménye lehet. Nem számít, kiről van szó, közismert vagy magánemberről, bizonyos üzleti vagy köztisztviselési indulásában kizáró ok, ha köztartozása van – fogalmazott az ügyvéd.