2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Hoppá: a Vígszínház két hétre eltiltotta a vádaskodó színészét

Hoppá: a Vígszínház két hétre eltiltotta a vádaskodó színészét

Wunderlich József és a Vígszínház konfliktusa most újabb fordulatot vett: A teátrum két hétre eltiltotta a munkájától Wunderlichet, beugrós színészekkel helyettesítik a szerepeiben.

A Vígszínház tájékoztatását változtatás nélkül közöljük:

“Wunderlich József Facebook bejegyzései nyomán kialakult helyzetre reagálva a Vígszínház színészgyűlést, majd társulati ülést tartott. A színész mindkét alkalommal kinyilvánította, hogy hibázott, bocsánatot kért a vezetőségtől és a kollégáktól. Elismerte, hogy súlyos károkat okozott a Vígszínháznak. A mögöttünk álló időszakban a Vígszínház vezetősége minden tőle telhetőt megtett, és a lehető legkörültekintőbben járt el a pandémiás helyzet kezelésében. Ezt a Vígszínház üzemorvosa maga is megerősítette a társulati ülésen. A színház belső életének, egy próbafolyamat közben kialakuló feszültségnek a kezelésére pedig megvannak a Vígszínház újonnan kialakított csatornái.

Az elmúlt évek eseményei után különösen érzékeny kérdés, hogyan rendezzük a kialakult helyzetet. Mindeközben a pandémia is folyamatos feszültségben, bizonytalanságban tart mindannyiunkat. A nyilvánvaló jogi és morális kérdések mellett ezt a tényt is figyelembe kell vennünk, amikor döntéseket hozunk.

Belső vizsgálatokat indítottunk, amelyek lezárásáig nem tudunk felelősen nyilatkozni konkrétumokról. Jelenleg annyit tudunk közölni, hogy egyelőre a következő két hétben Wunderlich József szerepeit beugrásokkal kollégái veszik át.

Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat.” – írta a színház és emellett közzétették tájékoztatásként a Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleményét:

“Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny. A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg.”