2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Hajléktalanként él az utcán Bubik István gyermekének az édesanyja

Hajléktalanként él az utcán Bubik István gyermekének az édesanyja

Az utcán él Bubik István kislányának édesanyja. Szentandrássy Hédi lakását három éve elárverezték, tavaly elhunyt híres festőművész bátyja örökségéből pedig idáig egy fillért sem kapott, ráadásul a lánya, Kincső sincs már mellette.

Nehéz helyzetbe került Bubik István egykori szerelme. A 2004-ben elhunyt színész ma már 21 éves lánya, Kincső édesanyja egyre kétségbeesettebben próbál boldogulni.

– Ha telik rá, hostelben éjszakázom, most épp nem telik, így egy lépcsőházban húztam meg magam, de előfordul, hogy ismerősök segítenek. Sokféle munkát vállaltam már, sütöttem lángost a Balatonon, dolgoztam gyárban és takarítottam rendőrségen is. Tizenkét órákat azonban nem bírok már állni, most épp bejárónői vagy takarítói munkát keresek, ahol nem kell sokat egy helyben álldogálni – mondta a Blikknek Szentandrássy Hédi, aki Bubik István haláláig boldogan élt. A színész ugyanis vállalta közös gyermeküket, illetve anyagilag is támogatta Kincső nevelését. Bár – nős ember lévén – titokban tartotta a létezését, annyi időt töltött második családjával, amennyit csak tudott.

A képzőművész sorsa a 2004-ben bekövetkezett tragédia után fordult rosszra: egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, mígnem elárverezték házát. Az alkotással is felhagyott, mert nincs hol rajzolnia, festenie, korábbi műveit a barátai őrzik. Legnagyobb szívfájdalma mégsem a mostani helyzete, hanem lánya hiánya és tavaly elhunyt testvére hagyatékának sorsa.

– Kincsőt sajnos ritkán látom, de örülök, ha ő legalább boldogul valahogy, büszke vagyok rá. A bátyám hagyatékát is sajnálom, legfőképp azt, hogy nem ápolhatom megfelelően a szellemi örökségét.

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész tavaly februárban hunyt el. Negyvenhét festményből és hetvenhét grafikából álló hagyatékát márciusban megvásárolta a Petőfi Irodalmi Múzeum 350 millió forintért. A vételárat a festő felesége és két gyermeke kapta, de Hédi állítja, neki is járt volna belőle.

– Három István volt az életemben, mindhárom elment már. Az első az édesapám, a második a szerelmem, a harmadik a bátyám. Ő is nagyon sokat jelentett nekem, amikor a nővérem utoljára beszélt vele, állítólag engem emlegetett: leszögezte hogy a hagyatéka nyolcvan százalékát a gyerekeinek, míg a húsz százalékát nekünk szánja. Ebből nem láttunk semmit, sőt, a végrendeletről sem tudunk.

Ennek értelmében 35 millió forint ütné Hédi markát, mégsem ez bántja leginkább.

– Nehéz helyzetben vagyok, de elsősorban az fáj, hogy a bátyám művészi és szellemi örökségét nem tudom ápolni, holott ennek egy részét rám bízta volna.

Bubik István tizenkét éven át Rémi Tünde néptáncművész férje volt, akivel egy közös lányuk született, s csak a színész halála után derült ki, hogy a házasságon kívüli kapcsolatának Szentandrássy Hédi képzőművésszel szintén volt gyümölcse: Kincső, akiről ugyancsak gondoskodott.

Indirekt/Blikk