2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Gyász: elhunyt Jerry Lee Lewis:

Gyász: elhunyt Jerry Lee Lewis:

87 éves korában, memphisi otthonában meghalt Jerry Lee Lewis rocklegenda, a Great Balls of Fire énekese.

Lewis volt az utolsó élő alakja annak a legendás rocksztár-generációnak, amiben Elvis Presleyt, Chuck Berry-t vagy Little Richardot emlegették.

Lewist Elvis utódjaként emlegették, miután a “Királyt” behívták a koreai háborúba.

87 éves zenészlegendáról nemrég kiderült, hogy elkapta az influenzát és nagyon megromlott az egészségi állapota. A Country Music Hall of Fame-be való felvételét is kihagyta, csapata egy fotót posztolt a zenészről, amint ágyhoz kötve átvette a díjat. A fotóhoz azt írták: szívből jövő szomorúságát és csalódottságát fejezte ki, amiért nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen.

„Judith, a hetedik felesége ott volt mellette, amikor eltávozott otthonában, Mississippiben, Memphistől délre. Az utolsó napjaiban azt mondta neki, hogy várja a túlvilágot, megbékélt vele, nem fél a haláltól” – írta közleményében Lewis ügynöke, Zach Farnum.

Lewis halálhírét már szerdán több médium tévesen tette közzé, de az ügynöke sajnos most megerősítette, hogy a zenészóriás eltávozott.

Az amerikai rock and roll egyik legendáját zongoragyilkosnak is nevezték, mert gyors ütemben fogyasztotta a hagszereket. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. A szegény családból származó Lewis csillaga 1955-ben virradt fel, amikor Sam Phillips, a Sun Records tulajdonosa új sztárt keresett a busás pénzért továbbadott Elvis Presley helyébe.

Olyan slágereknek köszönhetően robbant be a köztudatba, mint a Great balls of fire, a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On.

A Grammy-díjas Lewis 40 stúdióalbumot készített, az utolsót a Rock & Roll Time-ot 2014-ben. Az ezt megelőző albuma, a Mean Old Man 2010-ben jelent meg és az Egyesült Államok legjobb 30-as listájára is felkerült, ezen olyan sztárokkal énekelt duettet, mint Mick Jagger, Sheryl Crow vagy Eric Clapton.