2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Gyász: elhunyt a Star Trek legendás színésze

Gyász: elhunyt a Star Trek legendás színésze

Szombat este elhunyt Nichelle Nichols. A színésznő a legendás Strat Trek – Űrszekerekben játszott: az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjeként, Uhura hadnagy szerepében ismerhették meg a nézők. A színésznő 89 éves volt, haláláról a közösségi médiában számoltak be. A posztot a fia osztotta meg Nichols hivatalos Facebook-oldalán.

A férfi elmondása szerint Nichols természetes körülmények között ment el. „Tegnap este az édesanyám, Nichelle Nichols természetes halállal elhunyt. Fénye azonban, akárcsak az ősi galaxisok, amelyeket most láthatunk először, megmarad nekünk és a jövő generációinak, hogy élvezhessük, tanulhassunk belőle és inspiráljon bennünket” – fogalmazott.

Nichols az Egyesült Államok legelső afroamerikai színésznőjeként került képernyőre 1966-ban, a Star Trek szereplőjeként. Rövid időn belül a sorozat egyik legkedveltebb alakjává vált. Ám nemcsak színészi pályafutása volt eredményes: 1977-2015 között a NASA-nál dolgozott önkéntesként.

Ezen idő alatt ráébresztette az embereket arra, hogy nem csupán a fehér férfiak, de a nők, sőt, a különböző kisebbségek képviselői is lehetnek űrhajósok. Az első női amerikai asztronauta, dr. Sally Ride is neki köszönheti, hogy az űrbe utazhatott.