2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Címlap Frei Tamás kipróbálta a mesterlövészpuskát

Frei Tamás kipróbálta a mesterlövészpuskát

Frei Tamás életében különleges lehetőség adódott. Olyan lövöldözős helyről írt, ahol szinte a világ összes fegyverét ki lehetett próbálni.

Frei Tamás neve nem csak a kávézókról lehet ismert, hanem könyveiről és írásairól egyaránt. Legutóbbi, a Bábel című egy modern kori népvándorlásról szól, amely nagy sikernek örvendett. Most a közösségi média-oldalain olyan különleges történetet osztott meg követőivel, amire talán senki nem számított.

A minap barátaim elcibáltak Miamiban egy olyan lövöldözős helyre, ahol szinte a világ összes fegyverét ki lehetett próbálni. Sok időt töltöttem már errefelé, de erről a lehetőségről (nevezzük így) még sosem hallottam. A weapon-happy (fegyver-őrült) Amerikában persze miért ne lehetne ilyesmi is. Bemenni egy lőpályára, és különböző csomagok közül választani – kezdte a posztját Frei.

Az író leírta, hogy sajnos ízléstelen opciókat is ki lehet próbálni ezen a helyen, például a legutóbbi amerikai iskolai tömegmészárlás fegyvereit, vagy azokat a történelmi fegyvereket, melyekkel az amerikai pionírok a vadnyugaton levadászták az indiánokat.

Frei azt a francia mesterlövészpuskát választotta mellyel korábbi regényeinek főhőse, az egykori francia idegenlégiós, Andre Calvi „javított az arányokon”. Az író a különleges látogatás alatt azt is megtudta, melyik fegyver a legnagyobb sláger most:

A slágerfegyver amúgy – és így jutunk el Ukrajnához – egy aranyszínű Kalasnyikov volt. Az Afganisztánt kétszer is megjárt instruktorunk azt mesélte, hogy amióta Putyin több mint százezer katonát csoportosított össze az ukrán-orosz határon (Amerikában tele ezzel minden híradás), a legtöbb vendégük most épp azt szeretné kipróbálni, hogy mekkorát is üt a vállon egy Kalasnyikov, miközben oroszok emberre lőnek vele.

Őrült világ… – írta a Facebook-oldalán Frei Tamás.

Mi persze Magyarországon valahogy nem vesszük komolyan a dolgot, bár sokkal közelebb vagyunk, a hírrovatok futottak még kategóriájában somfordál a hír arról, hogy a Nyugatot „vörös vonallal” fenyegető, és katonai hadmozdulatokkal zsaroló Putyinnal a jelek szerint képtelenség megállapodni.

Nem vesszük észre, hogy hétfőn olyan eredménytelenül beszélgettek nyolc órát egymással Amerika és Oroszország képviselői Genfben, mint az elmúlt 30 évben még soha. Európa – ide tartoznánk mi is – síri csendben figyel, a bátrabbak fel-felszisszenve új Jaltát emlegetnek, az értintettek feje fölött megint felosztott Európát – írta le a gondolatait Frei.

Indirekt/Blikk