KezdőlapCímlapFegyveres őrök vigyázták a Legyen ön is milliomos! kérdéseit

Fegyveres őrök vigyázták a Legyen ön is milliomos! kérdéseit

A Legyen Ön is milliomos!-t először a briteknél sugározták 1998-ban, két évvel később Magyarországon az RTL Klub tűzte műsorára. A kvízmester nyolc éven át Vágó István volt, aki sokáig őrlődött azon, elvállalja-e a feladatot.

– Egy ausztrál fiú volt, aki elmagyarázta a Milliomos mentetét és a pontos feladatkörömet. Ő mondta, hogy nem vehetek részt a szerkesztésében és nem ismerhetem előre a kérdéseket. Emiatt nagyon ellenkeztem, nem tetszett a dolog. A fiú azonban arról győzködött, hogy pont emiatt lesz jó a műsor, mert együtt tudunk majd gondolkodni, hogy mi lehet a helyes válasz – emlékezett vissza a Blikknek Vágó, aki ezek után még bizonytalanabb volt abban, hogy elvállalja-e a felkérést. Végül a kíváncsisága győzött.

A műsor promócióját Varsóban forgatták, akkor látott először élőben ilyen nagyszabású kvízműsor stúdióját.

– Az adásokat aztán már itthon vettük fel. Egy nap alatt öt-hat epizódot forgattunk le. Nagyon fárasztó volt, de végig izgultam, hogy vajon milyen kérdések lesznek, és tudni fogom-e én és a játékos a választ.

Vágót az évek alatt többször támadták, hogy ő előre tudta a kérdéseket és a helyes választ. Ezt most végérvényesen tisztázta.

– Nem tudtam előre egyiket sem. A kérdéseket a szerkesztők teljes titokban rakták össze, és beletették egy olyan programba, ami a játékosnak véletlenszerűen kiválasztott tizenötöt. Ezt a szoftvert a forgatás alatt fegyveres őrök védték, hozzáférni csak a szerkesztők tudtak. Nekem esélyem se volt oda bejutni, de nem is akartam.

Azt viszont a kvízmester nem tagadta: próbált hatást gyakorolni vagy segítséget nyújtani néhány játékosnak.

– Részben ez is egy valóságshow volt, hiszen egy ember történetét és reakcióit tudtuk lekövetni. Az első tudásalapú vetélkedő volt, ahol közelről láthattuk a szereplők arcát, szorult helyzetekben legördülni az izzadságcseppeket az arcukon. Akiről úgy gondoltam, hogy a közönség számára érdekes karakter lehet, annak igyekeztem segíteni, rávezetni a válaszokra vagy lebeszélni arról, hogy megálljon. Aztán persze előfordult olyan kérdés is, amire azt hittem, tudom a választ, arrafelé tereltem a játékost, és hatalmas koppanás volt, amikor kiderült, hogy melléfogtam. Ilyen szempontból volt befolyásom a kimenetelre – mondja Vágó, aki a játékosokkal soha nem beszélt műsoron kívül, így ő is a nézőkkel együtt ismerte meg őket.

A műsorvezető elismerte, hogy a kérdések többsége elég nehéz volt, nem csoda, hogy a műsor története során csupán Cserey Gábornak sikerült elvinni a 40 millió forintos főnyereményt.

– Én sokkal több fődíjasra számítottam, de itt tényleg nagyon nehéz volt 15 helyes választ adni. Örülök, hogy legalább Gábornak sikerült. Vele azóta is tartjuk a kapcsolatot – mesélte a tévés, aki azt is elárulta, mire a legbüszkébb.

– Sok olyan szófordulatot használtam, amik beépültek a magyar nyelvbe. A „jelöljük meg” mondaton például sokáig gondolkodtam – tette hozzá nevetve.

Indirekt/Blikk