2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Benedek Miklós a fia elvesztéséről: "Minden egyes félmondat felkavar emlékeket"

Benedek Miklós a fia elvesztéséről: “Minden egyes félmondat felkavar emlékeket”

Benedek Miklós számára még mindig fájó emlék, hogy távoznia kellett a Nemzetitől. Úgy érzi, mindez azért alakult így, mert Alföldi Róbert fülébe juthattak olyan dolgok, amiket korábban mondott. A neves színész arról is beszélt, hogy tragikusan fiatalon elhunyt fia, Benedek Tibor halálát a mai napig nem tudta feldolgozni.

A Bóta Café vendége Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt, aki elárulta, annak ellenére hogy úgy hivatkozik magára, mint volt színész, most már szeretne játszani, de csak addig lép szívesen a színpadra, amíg nem botladozik. Bevallása szerint azonban már a kutyasétáltatás is elfárasztja, ezért út közben gyakran kell leülnie – írja a SzínházOnile.

Bevallotta, a Nemzetitől való távozása nagyon fájdalmas a számára. Mint mondta, egy Alföldi-rendezésben sem szerepelt annak ellenére, hogy a direktor egyszer a következőket mondta:

Örülök, hogy abban a színházban vagyok vezető, ahol te vagy színész

Benedek szerint Alföldi Róbert azt mondta a szerződtetési tárgyalásán:

„Nem kellesz a rendezőknek, nem akarnak veled dolgozni, nekem pedig nincs arra időm, hogy megtanítsalak, milyen rendező vagyok”.

– Valószínűleg arra gondolt, hogy én nem értem az ő művészi elképzeléseit, így nekem meg kell magyarázni, mit és miért csinál. Idővel rájöttem, mi történhetett. A büfében volt egy asztalunk a kollegáimmal, ahol Hollósi Fricivel, Stohl Andrissal, Blaskó Péterrel, Murányi Tündével, Major Melindával, Vida Petivel, Garas Dezsővel, Törőcsik Marival ültünk gyakran együtt. Én ott olyanokat mondhattam, ami feltehetőleg Alföldi fülébe került. Valószínűleg többször a nemtetszésemet fejeztem ki és sok kérdést fogalmaztam meg. Mi, színészek, pontosan tudjuk, mi a jó és mi a rossz. Nincs olyan rossz ízlésünk, hogy ne tudjuk. (…) Az első év pedig nem volt sikeres Robinál. De utána jöttek a sikerek, csak akkor én már nem voltam ott. Tudniillik ő egy nagyon tehetséges színházi ember – nyilatkozta Benedek Miklós.

A nagyszerű színész fia, Benedek Tibor megrázó és tragikusan korai haláláról is szót ejtettek az interjú során, ám a gyászoló apa igen szűkszavúan érintette a fájdalmas témát.

– Erről nem beszélek. Kétségbeesem a gondolattól, minden egyes félmondat felkavar emlékeket, a szavak egyszerűen keserűek lesznek, könnyes lesz a szemem és ezt nem akarom mások elé tárni – mondta a színész.

Benedek Miklóst az azonban mélyen meghatja, hogy az emberek szemében a fia nemcsak sportoló, hanem egy igaz ember, egy etalon:

– Olyan élmények ezek… például az, hogy ugye, a futballisták is az ő nevét skandálták – ez megható és megtisztelő. Ha hallaná, biztos mosolyogna és rohanna ki Mórral, az unokámmal a meccsre.”

Indirekt/Blikk