KezdőlapSztárokAmikor a macskák dalra fakadnak…

Amikor a macskák dalra fakadnak…

Nagy várakozás előzte meg Andrew Lloyd Webber musicaljének filmváltozatát, ami alaposan felborzolta a kedélyeket.

Majdnem negyven esztendő kellett ahhoz, hogy a világhírű darab a mozivásznon is életre keljen. A musicalt, mely T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusából született, 1981-ben mutatták be Londonban, elképesztő sikerrel. Huszonegy év alatt csaknem kilencezer előadás ment le, többek között Magyarországon is, ahol a Madách Színház tűzte műsorára. A darabot 19 nyelvre fordították le, több mint 50 országában mutatták be, és világszerte 81 millióan látták.

Minden adva volt tehát a sikerhez a TVR-Hét szerint: világ legnépszerűbb, rengeteg díjjal elhalmozott musicalje, A király beszéde Oscar-díjas rendezője, Tom Hooper, az úttörő koreográfus Wayne McGregor , sztárok sora Taylor Swifttel, Judi Dench-csel, Ian McKellennel és Idris Elbával az élen, nem beszélve Jennifer Hudsonról, aki Grizabellaként a Macskák legismertebb örök­zöldjét, az Éjfél című dalt énekli.

A szereplők amúgy speciális „macskatréningen” vettek részt a felkészülés során. „Érdekes élmény, ha az ember egész nap macska – mondja Taylor Swift, aki Bombalurinát alakítja. – Pantomimművészek tanítottak minket, hogyan kell macskaként viselkedni. Gyakoroltuk a mozgást, a fura fintorokat.” A kiváló színésznek, Ian McKellennek gondjai voltak Gusz, a színházi macska életre keltésével. „Kerestem a belső macskámat. Egy ponton oda jutottam, hogy ha macskaeledelt eszem, akkor talán előbújik belőlem a kanapétigris. Mivel a macskakajának jó szaga van, azt hittem, ízletes is. Tévedtem” – mondta a színész.

Az előzetesekben digitális macskabőrben parádézó szereplők meghökkentő jelenése azonban igencsak megosztotta az internet közönségét, finoman fogalmazva, nem nyerte el mindenki tetszését. „Meglepődtem, hogy a reakció milyen gyors és heves volt – mondta Tom Hooper rendező az Empire magazinnak. – Márciusban fejeztük be a forgatást, és a számítógépes animáció még korai stádiumban volt, amikor kijött az első előzetes. Azóta sokat fejlődtünk. Nem voltam felkészülve arra, hogy ennyire viharos visszajelzéseket kapunk. Eléggé szórakoztatónak találtam. A Macskák filmváltozata volt az első számú téma az interneten, legalábbis pár óra erejéig.”