KezdőlapCímlapAgyvérzése után a mai napig tanul beszélni Kozso

Agyvérzése után a mai napig tanul beszélni Kozso

Minden napját hálaadással kezdi Kozso, aki közel hét évvel ezelőtti súlyos agyér-műtéte után újra tanult beszélni. Noha ma már tökéletesen kifejezi magát, a gyakorlást még mindig nem hagyta abba.

Hamarosan új albummal jelentkezik az Ámokfutók Szomorú szamurája, aki a világ számos országába is ellátogat népszerűsíteni az új lemezt. Kozsón ma már szinte nyoma sincs a közel hét évvel ezelőtti súlyos agyvérzéseknek és aneurizma-műtétnek, ami után szinte mindent újra kellett tanulnia – és a folyamat a mai napig tart.

– Emlékszem arra, hogy az agyérműtétem után mennyire nehéz volt mindent újrakezdeni, ma már azonban hiszem, hogy minderre szükség volt ahhoz, hogy most az lehessek, aki vagyok – mondta Kozso, aki hét évvel ezelőtt még járni és beszélni tanult, ám a gyakorlást a mai napig sem hagyta abba.

– A műtétem után rohamtempóban javultam, amire még az orvosok és a nővérek is rácsodálkoztak, nekik nem győzök elég hálás lenni, hogy ilyen törődést kaptam tőlük. A mai napig ha autóval megyek valahová és meghallok egy mentőt, félreállok, hogy elengedjem és közben keresztet vetek. A beszédtanulás egy hihetetlenül nehéz folyamat, emlékszem, úgy társalogtam, hogy előre betanultam, amit mondani akartam, máshogy nem ment. Ennek mára szinte nyoma sincs, de a napom huszonnégy órájából húszat még mindig a gyakorlás tesz ki. Talán kevesen tudják, de az Afázia Nagyköveteként próbálok minden olyan sorstársamnak segíteni, akik egy agyvérzés miatt vesztették el a beszédkészségüket – tette hozzá Kozso, aki eleinte logopédussal tanult, ma már azonban önszorgalomból végzi a gyakorlatokat.

Azt mondja, teljesen újjászületett a komoly műtéte óta és ma már minden olyan dologra odafigyel, amiknek korábban nem tulajdonított nagy jelentőséget.

– Az apróságokra is tudok figyelni és a legapróbb dolgoknak is tudok örülni. Abból pedig sosem csináltam titkot, hogy a közönségem szeretete visz előre és a családom mellett ez okozza az örömöt az életemben. Talán csak a türelmet kellene még megtanulnom, mert ezer fokon égek, folyamatosan pörgök, de talán épp ez visz előre – magyarázta az énekes.

Kozso idén nagy dobásra készül, ráadásul nem csak zenei fronton.

– Hamarosan megjelenik az új Ámokfutók album, amin angolul és spanyolul csendülnek fel a dalok. Lesz köztük rockos és popos verzió is. Már több külföldi koncerthelyszín le van kötve, többek között Japán és az Egyesült Államok is. De a festményeimmel is tervezek nemzetközi kiállítást amellett, hogy itthon is bemutatom majd a munkáimat – árulta el.

Indirekt/Blikk