KezdőlapCímlapA legnagyobb titokban helyezték végső nyugalomra Kóbor János hamvait

A legnagyobb titokban helyezték végső nyugalomra Kóbor János hamvait

Megtörtént aminek még hosszú ideig nem szabadott volna megtörténnie. Kóbor János maga volt az élet, az energia, a tűz, s lám, most a végső búcsúja okoz fájdalmat. Az Omega legendája immár az örökkévalóság része a fővárosi Szent István Bazilikában.

Családja pénteken vett végső búcsút Kóbor Jánostól, a legendás együttes frontemberétől, akit a rajongók és a barátok csak Meckynek becéztek. Csendben, méltóságteljesen, könnyek között – a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott a búcsú.

– Meckyvel mindig az életről beszélgettünk, annak ezer meg ezer szépségéről – mondta nagyot sóhajtva Trunkos András, az Omega menedzsere. – A halál még vicc formájában sem jött elő soha, ám emlékszem, mégis volt egy komoly pillanat közöttünk, amikor egyszer azt mondta: „Ha elmegyek, ne temessetek el, a hamvaimat szórjátok a Balatonba.” Tudom, tudtuk, hogy ő így akarná. Mégis kötelességünknek éreztük a családdal együtt, hogy ez a csodálatos zenész, a XX. század talán legnépszerűbb magyar énekese, méltó emlékhelyet is kapjon. Ezért lett és lesz két búcsúztató is. Mecky hamvainak egy része péntek délután immár végső nyughelyére került, méltó helyre, a legnagyobbak közé.

Kóbor János tavaly december 6-án, 78 esztendősen hunyt el, miután a szervezete feladta a hosszas küzdelmet az alattomos koronavírus pusztításával szemben. Az Omega frontembere, a magyar könnyűzene kiemelkedő alakja sajnos sérthetetlennek hitte magát, nem kért a védőoltásból és a láthatatlan vírus a mennyországig repítette. A tragédia óta várt arra a közvélemény, hogy végső búcsút vegyenek tőle – ez végül, szinte teljes titokban megtörtént.

– Ahogy már korábban is nyilatkoztam, engedélyek sokasága kell az ilyen ünnepélyes, fájdalmas aktushoz – folytatta a Blikknek Trunkos András. – Ám Mecky esetében nemcsak erről volt szó. Amikor elkészült az urna és minden hivatalos papír kézben volt, a kislánya, Léna azt kérte, hogy az urnára kerüljön föl a „Mecky” név is. Nos, ez megtörtént, így pénteken a Szent István Bazilikában Zsóka, a felesége, Léna, a lánya és Dani fia könnyek között, a nyilvánosság teljes kizárásával, a lehető legszűkebb családi körben, még fotót sem készítve az eseményről, végső nyughelyére tették Mecky hamvainak egy részét.

Már csak a balatoni gyászünnepély van hátra Kóbor János végső akarata szerint, azaz az aligai öbölben hamarosan újabb fájdalmas szertartás vár Mecky szeretteire.

Indirekt/Blikk