KezdőlapCímlapVerstappen megszerezte második világbajnoki címét a Forma-1-ben

Verstappen megszerezte második világbajnoki címét a Forma-1-ben

Noha egy darabig úgy tűnt, a szakadó eső miatt meg sem rendezik a Japán Nagydíjat, végül nemhogy elindították a futamot, de világbajnokot is avatott a száguldó cirkusz.

A rajt előtt kiderült, hogy a pénteki időjárás tért vissza, hiszen a futam napján is eleredt az eső. Hogy minden megfelelően kalandos legyen az időmérő napos időben zajlott, vagyis lehetett okoskodni a beállításokkal. Pierre Gasly húzta a legnagyobbat, hiszen az autót teljesen átszabták esős körülményekre, igaz cserében a boxutcából indult. 

A rajtot Verstappen és a második helyről induló ferraris Charles Leclerc is kiválóan kapta el. Egészen a harmadik kanyarig szorongatták egymást, de végül a holland a külső íven visszavette az első helyét. Az első körben a másik Ferrari is főszereplő lett, hiszen Carlos Sainz összetörte az autóját és jött is a biztonsági autó. 

Majd jött a piros zászló és meg is szakították a versenyt, mert Sainz eseténél megsérült a pályakorlát, amit csak úgy lehet javítani, ha nincsenek autók a pályán. Mindenki mehetett a boxutcába.

A szünetben a legidegesebb Pierre Gasy volt, aki még a versenyirányításhoz is elment. Az Alpha Tauri versenyzője azért volt mérges, mert amikor még a pályán köröztek, már ott volt az aszfalton egy traktor…

A megállás alatt a pálya állapota egyre romlott, mer az eső komolyabb lendületre kapott. Ugyanakkor bő fél óra után bejelentették, hogy hamarosan folytatódik a futam. Aztán a tervezett időpont előtt egy perccel úgy döntöttek, hogy mégsem indulhatnak újra az autók. Kaotikus volt a helyzet. 

Magyar idő szerint 8:40-kor még mindig a garázsok előtt álltak az autók és úgy tűnt esély sincs a folytatásra, mert azt eső továbbra is szakadt. 

„Amikor elkezdtük a versenyt, akkor interen voltunk, de már akkor is extrém gumikon kellett volna menni. Próbáltam Perez esőfüggönyéből kijönni, de megcsúsztam. Veszélyes volt, ahogy álltam a pálya közepén és tudtam, hogy nem látnak engem. Gasly nagyon közel ment el mellettem” – nyilatkozta a várakozás közben az első körben kicsúszó Carlos Sainz. 

Aztán magyar idő szerint 9:05-kor bejelentették, hogy a futam hamarosan újraindul és így is cselekedtek: a biztonsági autó mögött elkezdődött a körözés. Ugyanakkor a pilóták többsége arra panaszkodott, hogy a látási viszonyok nem jók, hiszen sok vizet csaptak fel az autók. Ennek ellenére, bő 40 perccel a limitidő letelte előtt gördülőrajttal folytatódott a verseny. 

Sebastian Vettel az Aston Martinnal és Nicholas Latifi a Williamsszel azonnal a boxba hajtott átmeneti esős gumikért és látszott, hogy jól döntöttek, mert ők voltak a leggyorsabbak a pályán. Erre reagálva szinte mindenki cserélt is.

A futam közben aztán gyorsan használhatatlanná váltak a zöld oldalfalú gumik Charles Leclerc Ferrariján, így Max Verstappen kényelmes előnyt autózhatott ki magának. A legnagyobb csata a negyedik helyért ment: Hamilton körökön keresztül kínozta Ocont.

A futam vége aztán tetézte a suzukai káoszt.

Az utolsó körben Perez üldözte Leclercet és a monacói csak úgy tudta megvédeni a helyét, hogy elhagyta a pályát. Ezzel együtt a második helyen ért be az olasz autóval a célba. 

A végén Max Verstappen még úgy nyilatkozott, hogy egy pontot kell még szereznie a címvédéshez, ám közben a versenybírók megbüntették Leclercet, aki ezzel visszaesett a harmadik helyre. Suzukában úgy döntöttek, hogy Verstappen a világbajnok és nyilatkozott is egyet címvédőként, majd Leclerc is sajnálkozott, hogy bár benne volt a levegőben, de gratulál. 

Aztán amikor a pezsgőzésre vártak a versenyzők, akkor maga Max Verstappen vetette fel, hogy talán mégsem világbajnok, hiszen a győzelemért csak 19 pontot kapott, mert nem teljesítették a futam 70 százalékát, míg Leclerc 12 ponttal lépett előrébb. Vagyis a hollandnak még egy pontot kellene szerezni a címvédéshez, hiszen az előnye 111 pont, de 112 szerezhető.

Eközben az FIA is minimum kétféle módon számolt és az egyik szerint a Red Bull versenyzője megvédte címét, a másik szerint nem. Egyszer nyerhetne már világbajnoki címet normális körülmények között is Max Verstappen. 

Aztán hivatalosan is bejelentették, hogy 2022-ben Max Verstappen a világbajnok. A matematikai képletet nyilván megosztják majd velünk. 

Indirekt/sportal.hu