KezdőlapCímlapRussel indulhat holnap az élről a Forma-1-es Magyar Nagydíjon

Russel indulhat holnap az élről a Forma-1-es Magyar Nagydíjon

A 37. magyarországi Forma-1-es versenyhétvége időmérő edzésén érdekes módon a legtöbb szempár nem a pályát, hanem az eget fürkészte. Ugyanis szombatra megérkezett az eső, a harmadik szabadedzésen úgy csúszkáltak az autók az aszfaltcsíkon, mintha korcsolyapályán lettek volna.

A legnagyobb vesztese a megváltozott időjárásnak Sebastian Vettel volt, nem sokkal a gyakorlás vége előtt a falnak csapta Aston Martinját.

Ugyan a csapat igyekezett rendbehozni a gépét, de a négyszeres világbajnok német pilóta már a kvalifikáció első etapján elvérzett, nem sikerült továbbjutnia – a hétszeres vébéelső brit Lewis Hamilton (Mercedes) volt egyébként a leggyorsabb.

Bár továbbra is hatalmas fekete felhők gyülekeztek a pálya felett, elállt egy időre az eső, éppen ezért igyekezett mindenki kihasználni a száraz(abb) körülményeket, s próbált minél jobb kört elérni. Aztán a versenyzők jelezték, az aszfaltcsíknak egyes részein már megint csepereg, plusz a szél is alaposan felerősödött.

A világbajnoki címvédő holland Max Verstappen (Red Bull Racing) érte el a legjobb időt a Q2-ben, nagy rivárisa, a monacói Charles Leclerc (Ferrari) lett a második, a kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonso pedig a harmadik. A 41. születésnapját pénteken, a Ringen ünneplő klasszisról remek belsőkamerás felvétel is készült: neki is gondot okozott az „úton” tartania Alpine-ját még a gyakorláson.

Az időmérő harmadik szakaszában aztán egészen elképesztő teljesítményt nyújtott a brit George Russel (Mercedes), aki 1:17.377 perces idővel F1-es karrierje során először szerezte meg az egyes számú rajtkockát. A „dobogón” a két Ferrari-pilóta, a spanyol Carlos Sainz és Leclerc végzett. A motorproblémára panaszkodó Verstappen viszont csak tizedik lett!

– Fantasztikus nap, csodálatos érzés – mondta fülig érő szájjal Russell. – Egyszerűen tökéletes volt a köröm, minden egyes kanyarban remek volt a tempóm, elképesztő, hogy nyertem. Bízom benne, a vasárnapi futamon is erősek leszünk.

Indirekt/Blikk