KezdőlapCímlapMeghalt egy fiatal focista: meccs közben állt le a szíve

Meghalt egy fiatal focista: meccs közben állt le a szíve

Ismét egy fiatal sportoló halálát okozta a nem megfelelően felszerelt futballstadion. Egy görög harmadosztályú, mindössze 21 éves játékos halt meg a focipályán, meccs közben. Alekszandrosz Labisznak megállt a szíve, s mivel a stadionban pedig nem volt defibrillátor, nem tudták újraéleszteni a fiatalembert.

A mindössze 21 éves görög focista meghalt, miután megállt a szíve a pályán egy stadionban, ahol nem volt defibrillátor, a mentők pedig csak húsz perc múlva értek ki. A harmadosztályú bajnoki meccs ötödik percében történt a tragédia. Hiába próbálta mindkét csapat orvosi stábja megmenti a fiatalembert, nem sikerült őt újraéleszteni.

Labisz az Iliupoli tehetséges futballistája volt, az eset pedig szerdán történt az észak-athéni First Minicipal Stadiumban. Hiába játszották a meccset az athéni fővárosban, a mentők csak nagyon lassan értek ki, így már csak a halál beálltát tudták megállapítani – írta a The Sunra hivatkozva a Daily Mail című napilap.

A dolog igazi tragédiája, hogy több hasonló eset is történt már, hiszen alig nyolc hónap telt el Christian Eriksen tragikus esete óta, éppen ezért érhetetlen, hogy a kisebb staidonokban is miért nem áll rendelkezésre defibrillátor. A dánok kiváló középpályása egyébént azóta már újra futballozhat, épp a napokban szerződött a Premier League-be, a Brentford csapatához. Eriksen életét – a társak és az orvosi stábok segítsége mellett – az mentette meg, hogy az Eb-n kötelező volt a stadionokban újraélesztéshez szükséges eszközöket elhelyezni.

Az Eb óta számos olyan eset történt, amely rávilágított, hogy alaposabb orvosi vizsgálat szükséges, hogy a játékosoknál idejében megállapítsák a szívelégtelenségeket.

Ebben a szezonban a Wigan támadója, a Charlie Wyke (28) az edzésen, a Sheffield United focistája, John Fleck (30) a Reading elleni mérkőzésen a pályán esett össze, Adama Traore (25) pedig a mellkasát szorongatva lett rosszul, miközben a Sheriff Tiraspol csapatában a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen játszott. Az izlandi középpályás, Emil Palsson (28) októberben szívmegállás után újra kellett éleszteni.

Athénban az Ermionida elleni mérkőzést a tragikus eset után félbeszakították. Az Iliupoli a klub honlapján azt írta: „Alekónk, barátunk, testvérünk, olyan igazságtalanul távoztál. Az egész csapat, az egész város gyászol ma. A szavak nem jönnek… csak egy elviselhetetlen fájdalom és egy egy hatalmas csomó a torokban. Jó utat, Aleko.”

Indirekt/Blikk