KezdőlapCímlapKitüntették a Christian Eriksen életét megmentő orvosokat

Kitüntették a Christian Eriksen életét megmentő orvosokat

Maga Eriksen is ismét megköszönte a gyors és szakszerű segítséget, amelynek az életét köszönheti.

Simon Kjaer, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és a dán együttes orvosi csapata is az UEFA elnökének díjában részesül, miután a nyári Európa-bajnokságon megmentették Christian Eriksen életét, amikor a dán focistának megállt a szíve a finnek elleni csoportmeccsen – írja a Nemzeti Sport.

Az UEFA elnöki díját 1998-ban alapították, és azt azon egykori játékosok, edzők, sportvezetők kapják meg, akik eredményes pályafutásuk mellett a pályán kívül is példamutató, a sportot segítő tevékenységet végeznek. A korábbi években megkapta a díjat többek között Didier Drogba, Éric Cantona, Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Francesco Totti, David Beckham, Paolo Maldini vagy éppen Johan Cruyff is.

A dán Christian Eriksen a finnek elleni Eb-csoportmérkőzés 43. percében minden előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A szörnyű eset szinte mindenkit sokkolt, ám a dánok csapatkapitánya, Simon Kjaer higgadt maradt és rengeteget tett azért, hogy csapattársa túlélje a helyzetet. Ő kezdte meg az összeeső csapattársa ellátását, amíg az orvosi stáb megérkezett, majd ezt követően is kivételes vezetői tulajdonságokról tett tanúbizonyságot. Kjaer volt az is, aki kihúzta Eriksen nyelvét, majd az eszméletlen focistát társát stabil oldalfekvésbe helyezte, majd a sérült futballista feleségében is próbálta tartani a lelket.

– Idén az elnöki díj túlmutat a labdarúgáson. Fontos és örök emlékeztetőül szolgál, hogy sose feledjük, mennyire értékes az élet. A díjazottak az Európa-bajnokság valódi hősei. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom nekik ezt az elismerést. Egyúttal szeretném a legjobb kívánságaimat tolmácsolni Christian Eriksennek és családjának, miközben folytatja felépülését – mondta Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke.

– Szeretném Morten Skjoldagernek és Morten Boesennek megköszönni, amit értem tettek, fantasztikus munkát végeztek, az életemet mentették meg. Szintén hatalmas köszönet illeti jó barátomat, a csapat kapitányát, Simont és a válogatott többi tagját a támogatásukért. Végül, de nem utolsó sorban jár a köszönet a szurkolóknak is, akiktől rengeteg támogató üzenetet kaptam én és a családom is. Sokat jelentett és rengeteg erőt adott. Köszönöm szépen – üzent az UEFA honlapján Christian Eriksen.

A DÍJAZOTTAK LISTÁJA

Helyszíni orvosi csapat: Morgens Kreutzfeld (az orvosi csapat vezetője), Frederik Flensted (a stadion egészségügyi vezetője), Anders Boesen (pályaszéli mentőorvos), Peder Ersgaard (mentős)

Az UEFA helyi orvosi csapata: Jens Kleinefeld, Valentin Velikov

A dán válogatott orvosi csapata: Morten Skjoldager (fizioterapeuta), Morten Boesen (csapatorvos), Simon Kjaer (csapatkapitány)