2021.10.24
Salamon
Kezdőlap Címlap Hosszú Katinka három év alatt három edzőjét rúgta ki

Hosszú Katinka három év alatt három edzőjét rúgta ki

Hosszú Katinka úgy döntött, ahhoz, hogy visszanyerje a csúcsformáját, nincs szüksége másra, csak a párjára, Gelencsér Mátéra. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő többé nem dolgozik együtt Nagy Józseffel, aki a mellúszás technikáját illetően nyújtott neki segítséget. A szurkolók aggódnak: a Tokióban leszereplő Hosszú vajon képes lesz-e így újra a legmagasabb szinten teljesíteni?

Az úszónő volt amerikai edző-férje, Shane Tusup irányításával volt a csúcson. Ketten legyőzhetetlen párost alkottak, a 2016-os riói olimpián a sportoló három aranyérmet és egy ezüstöt szerzett, emellett összesen 6 vb- és 7 Eb-aranyat gyűjtött. Amióta 2018 tavaszán megszűnt a munkakapcsolatuk (is), a sportolónő nem találja a megfelelő trénert.

Miután szakítottak, Katinka a volt trénere, az amerikai Dave Salo vezetésével edzett néhány hétig az Egyesült Államokban. 2018 júliusától már Petrov Árpád irányította Hosszú felkészülését. Bár két vb-aranyat és egy Eb-győzelmet ünnepelhettek együtt, érezhető volt, hogy valami nem működik kettejük közt. Hosszú időeredményei romlottak: míg Tusuppal 400 méter vegyesen 4:26.36 perc volt a legjobbja, Petrovval négy másodpercet rontott. 2019 novemberében a sportoló elküldte a trénert, mert úgy érezte, az nem tudott felnőni a szintjéhez. Ezután az olimpiai bajnokokat, köztük Gyurta Dánielt is edző Nagy József csatlakozott Hosszú stábjához, amelynek akkor már Gelencsér is a tagja volt.

– Katinka döntése volt, hogy Nagy József már ne dolgozzon vele. Ezt tudomásul vettük, ahogy azt is, hogy a párja, Gelencsér Máté irányítja a szakmai munkáját – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az Inforádiónak.

Hosszú az olimpia óta nem edzett, ám ígérete szerint októbertől ismét tréningezik. Nagyon kemény időszak vár rá. A jövőre nézve aggasztó lehet, hogy párja és edzője, Gelencsér mindössze egy OKJ-s képesítéssel rendelkezik, s korábban semmilyen komoly eredménye nem volt úszóedzőként. Az idei Európa-bajnokságon a vezetésével Hosszú győzött ugyan 400 vegyesen, de az olimpián leszerepelt ebben a számban is. Kilenc másodperccel maradt el az egyéni legjobbjától a döntőben, s csupán ötödik lett. 200 vegyesen hetedikként zárt.

Kérdés: van-e visszaút Hosszú számára az elitbe? Sós Csaba szövetségi kapitány úgy véli, hiba lenne temetni a sportolót.

– Shane Tusup is úgy lett Hosszú Katinka edzője, hogy előtte egy halat se tanított meg úszni, mégis három olimpiai bajnoki címet nyertek. Az idő dönti el, mennyire lesznek eredményesek Mátéval, én kívánom, hogy jó párost alkossanak – mondta a tréner.

Indirekt/Blikk