KezdőlapCímlapHoppá: pert vesztettek Hosszú Katinkáék

Hoppá: pert vesztettek Hosszú Katinkáék

Egy San Franciscó-i kerületi bíróság a vizes sportok nemzetközi szövetségének (World Aquatics) javára ítélt abban a perben, melyet Hosszú Katinka és két amerikai úszó közösen indított a szervezet ellen 2018-ban.

A három úszó az amerikai trösztellenes szabályok megsértésével vádolta a nemzetközi szövetséget.

A World Aquatics hétfőn közleményben jelentette be a számára kedvező döntést, egyúttal jelezte, hogy a szövetség hálás, amiért ezzel egy hosszú bizonytalan időszak lezárult, az ítélet pedig egyértelmű helyzetet teremt.

„Ez egy fontos döntés, nem csupán a szövetség, hanem az olimpiai mozgalom számára is” – írta a World Aquatics.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó és társai, az amerikai Tom Shields és Michael Andrew, 2018 végén azután adták be keresetüket, hogy az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mert az nem felelt volna meg a nemzetközi szövetség (akkor még FINA) szabályzatának, a visszakozást megelőzően pedig a FINA eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek az eseményen.

A nemzetközi szövetség egy hónappal később kijelentette, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el.

Az ügyben döntő bírónő ítéletében elmondta, valóban számos bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel és aggodalmát fejezte ki azok miatt, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvénybe. A törvények ugyanis nem írják elő, hogy az egyik fél segítse a másikat abban, miszerint konkurenciája legyen, csupán az indokolatlanul kereskedelmi korlátozásokat tiltják.

A bírónő azt is megállapította, hogy az ISL mindenkor szabadon megrendezhette versenyeit és a World Aquaticsnek és tagszövetségeinek nincs monopolhelyzete a versenyzők felett.

„Vitathatatlan, hogy az élvonalbeli úszók nem voltak szerződéssel a FINA által szervezett viadalokhoz kötve, ahogy a bizonyítékok azt is egyértelművé tették, hogy az ISL szabadon szervezhetett úszóviadalokat a legmagasabb szinten a szövetségek együttműködése nélkül is” – indokolt a bíróság, hozzátéve, hogy a FINA nem próbálta meg szankcionálni az úszókat és nem fenyegette meg őket.

A World Aquatics közleményének végén Brent Nowicki ügyvezető igazgatót idézte, aki szerint ez egy elkerülhető vita volt, ugyanakkor a szövetség lezártnak tekinti az ügyet és a jövőre koncentrál.

Indirekt/sportal.hu