KezdőlapCímlapHiába a sztárigazolások: két nappal a bajnoki rajt előtt csődközeli helyzetben a...

Hiába a sztárigazolások: két nappal a bajnoki rajt előtt csődközeli helyzetben a Barcelona

Szorult helyzetbe került a világ egyik legnagyobb futballklubja, az FC Barcelona. Már csak pár nap van hátra a hétvégi bajnoki nyitányig, de az 1,14 milliárd fontos (533 milliárd forint) adósággal küzdő klub öt új nyári szerzeményét még nem tudta regisztrálni, könnyen lehet, hogy ketten úgy távoznak, hogy egyetlen hivatalos meccset sem játszottak a legendás gránátvörös-kék mezben.

Joan Laporta a klub elnöke a nyár elején egy tragédiát sejtető hasonlattal jellemezte az FC Barcelona pénzügyi helyzetét:

Túléltünk egy halálos betegséget, és most az intenzív osztályon vagyunk. Pénzügyi eszközöket kell aktiválnunk, hogy kikerüljünk az osztályról, majd aztán a kórházból is.

Valóban tragikus a helyzet. Már csak két napja van a klubnak, hogy öt nyári szerzeményét regisztrálni tudja, olyan futballistákat, mint a Bayerntől elcsábított Robert Lewandowski is, akiknek az értékét 140 millió fontra (65,5 milliárd forint) becsülik.

Valami olyasmit művel a katalán klub, mint az az ember, amelyik tartozik a barátjának, de nem tudja a pénzt megadni, majd a hétvégén nagyvonalúan költekezik a kocsmában. Vagy, ahogy a Bayern vezetőedzője, Julian Nagelsmann is megfogalmazta: „Az egyetlen klub, amelynek nincs pénze, de minden játékost megvesz, akit akar. Ez őrület, kicsit furcsa.”

Az öt futballista: Raphinha (Leeds, 56 millió font), Jules Kounde (Sevilla, 45 millió), Robert Lewandowski (Bayern, 42,5 millió), Andreas Christensen (Chelsea, ingyen), Franck Kessié (Milan, ingyen). Ezek a játékosok azonban még nincsenek beregisztrálva, így nem játszhatnak a nyitófordulóban.

De hogyan jutott el idáig a klub? Az okokat valahol ott kell keresni, amikor a 2017-es utolsó szerződéshosszabbításától számított négy év alatt a klub több mint 460 millió fontot fizetett Lionel Messinek. Az argentin fizetése 10 éven belül megháromszorozódott, és ez ragályos volt. A csapattársak is hasonló fizetésemelést követeltek. Igazából 2017-ben, Neymar távozásával kezdődött el a klub pénzügyi hanyatlása. Értelmetlenül sok pénzt fizettek például Ousmane Dembelé, vagy Philippe Coutinho szolgálataiért.

A Liga pedig ragaszkodik hozzá, hogy a Barcelonának 85 millió fontot kell összeszedni szombatig, a Rayo Vallecano elleni bajnoki meccsig, ha regisztrálni akarja Lewandowskit és társait. A klub már a tévés jogait értékesíti előre, gyakorlatilag elzálogosítja a jövőjét. Egy klubhoz közel álló forrás szerint, valamennyi játékos regisztrációja megvalósulhat, de mind az öté egészen biztosan nem. Kessié és Christensen játékjoga van inkább veszélyben, éppen azért, mert nem fizettek értük transzferdíjat, így jogukban áll az ingyen távozást választani, ha nem jön össze a regisztráció az első forduló kezdetéig.

„Ma még jól lakunk, de holnap éhezni fogunk” – jellemezte jól a helyzetet egy, a klubhoz közel álló bennfentes.