2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Halálfélelem: sorra mentették ki a nyíltvízi úszókat a viharos vízből az EB-n

Halálfélelem: sorra mentették ki a nyíltvízi úszókat a viharos vízből az EB-n

Nem sok hiányzott, hogy emberáldozatokat követeljen az úszó Európa-bajnokság 25 kilométeres nyíltvízi versenyszáma, ahol négy magyar, Vas Luca, Balogh Vivien, Gálicz Péter és Sárkány Zalán indult.

A viharos szél és a hatalmas hullámok miatt a versenyt körülbelül 18 kilométer után félbeszakították, de végeredményt nem tudtak hirdetni, mert időmérő kapuk nem voltak, ráadásul a célberendezés is tönkrement.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az időjárási körülmények és a rendezők felelőtlensége miatt életveszélyben voltak az úszók. Balogh Vivien az M4-nek elárulta, nagyon fél a vízben.

– Botrány. A radar szerint azt ígérték, hogy óránként csökken a szél, ehhez képest körről körre rosszabb volt. Én nem sírtam, én bőgtem közben. Borzalmas volt. Volt egy bója, amelynél öten lányok fogtunk meg egy hajót, mert majdnem ránk esett, akkora hullám volt. Nem tudom, hogy jövök ki alóla, ha ránk esik, szerintem akkor ottmaradok. Most még egy kicsit sokkban vagyok… – magyarázta a Ferencváros sportolója, aki az elképesztő események ellenére sem adta fel a küzdelmet, csak akkor szállt ki a vízből, amikor jelezték, hogy vége a versenynek.

A szám világbajnoki bronzérmes úszója, a szintén a Fradit erősítő Gálicz Péter feladta a versenyt, miután a hatalmas hullámok miatt vizet nyelt, és kis híján megfulladt.

– Amikor a harmadik órába átdőltünk, egyre jobban kezdett erősödni a szél, a veszélyességi faktor az erősen megvolt. Nekem azért kellett kiszállnom, mert majdnem megfulladtam. Kaptam egy akkora hullámot, hogy kábé egy nagyfröccsre elegendő víz van a tüdőmben – festette le a helyzetet Gálicz.

Risztov Éva, a 10 km-es nyíltvízi úszás 2012-es olimpiai bajnoka nagyon sajnálja a versenyzőket, szerinte nem fordulhatott volna elő, hogy több mint 15 kilométer leúszása után ne hirdessenek eredményt.

– Ítélkezni nem akarok, mert tudom, hogy egy Eb-n nyomás van a rendezőkön, az úszók pedig rengeteget készültek, ezért ha azt mondják nekik, hogy lesz verseny, akkor a vízbe ugranak. Sajnos az időjárási körülmények miatt ez az Eb igen kaotikus volt, nem tudták a sportolók a valós tudásukat megmutatni. Az biztos, hogy nálunk Magyarországon ilyen szervezés, és az, hogy ekkora táv leúszása után nem tudjanak eredményt hirdetni, nem fordulhatott volna elő – mondta a korábbi klasszis.