KezdőlapCímlapElkezdődött Törőcsik András temetése

Elkezdődött Törőcsik András temetése

Hatvanhét éves korában tüdőgyulladás következtében hunyt el Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója július 9-én. A klasszis magyar futballistát ma kíséri utolsó útjára a Megyeri úti temetőben családja, több száz szurkoló, tisztelő és korábbi csapattársa. Búcsúzunk, egy zsenivel kevesebben vagyunk, ég veled Törő! A Megyeri úti temetőben több százan kísérték utolsó útjára.

A lilákkal háromszor (1975, 1978, 1979) lett bajnok és ugyancsak háromszor Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1975, 1982, 1983). Emlékezetes teljesítményt nyújtott a Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) 1983/84-es szezonjában, amelyben az Újpest a negyeddöntőig jutott. Futballtudása alapján nemzetközi szinten is kiugró karriert jósoltak neki, de ezt – részben az 1979-es súlyos autóbalesete miatt, csípőízületi töréses ficamot szenvedett – nem sikerült valóra váltania. Sokan úgy vélik, hogy Törőcsik egyike volt az utolsó magyar futballzseninek.

Korábbi újpesti csapattársa, az olimpia bajnok Nagy László a játéktudását Messiéhez vagy Maradonáéhoz lehet hasonlítani. Törő a magyar nemzeti csapattal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett.

Az utóbbi években sajnálatos módon szinte csak rossz híreket lehetett hallani. 2010-ben agyvérzéssel szállították kórházba, ami után életmentő műtéten esett át. 2014-ben elesett és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy újra meg kellett műteni és napokig mesterséges kómában tartották. Két éve, 2020-ban az első hullám idején koronavírus fertőzéssel szállították kórházba. Azt még legyőzte, de a legyengült immunrendszere a legutóbbi tüdőgyulladásával már nem bírt, 62 évesen hunyt el.