KezdőlapCímlapElképesztő: vezethet az idei foci-vébén az a bíró, aki tavaly 5 perccel...

Elképesztő: vezethet az idei foci-vébén az a bíró, aki tavaly 5 perccel hamarabb fújt le egy meccset

Bár Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) vizsgálat indított ellene korrupció gyanúja miatt, a FIFA nem tiltotta el, így az idei labdarúgó-világbajnokságon is vezethet mérkőzést a botrányhős bíró.

Januárban mi is beszámoltunk a zambiai Janny Sikazwe futballpályán elkövetett merényleteiről. A derék focibíró ugyanis előbb a 85. percben vetett véget a Tunézia–Mali meccsnek, majd később folytatta azt, és gyorsan kiosztott egy piros lapot is, amelyet a VAR felülvizsgált, ám Sikazwe fittyet hányt az egészre, és érvényben hagyta az ítéletét. A koronát az aznapi teljesítményére pedig azzal tette fel, hogy bár bőven lett volna még idő a hosszabbításra is, ő húsz másodperccel a meccs vége előtt megint hármat fújt a sípjába.

Sikazwét Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) a botrányos Afrika-kupa meccse után korrupció gyanújával felfüggesztette, ráadásul a sípmester szinte teljes karrierjét botrányok sora tarkítja. Már a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőiben is pár perccel a rendes játékidő vége előtt fújta le a Nigéria-Egyiptom mérkőzést, 2018 novemberében pedig az afrikai Bajnokok Ligájában az Esperance és a Primiero Agosto közötti mérkőzésen annyira kedvezett a hazai csapatnak ítéleteivel, hogy a CAF felfüggesztette és eltiltotta minden tevékenységtől.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, vagyis a FIFA azonban most is vajszívű volt Sikazwével, hiszen 2018-ban bizonyítékok hiányában törölték el az eltiltását, most pedig a zambiai játékvezető is ott van az idei katari foci-vb-re delegált bírók között. Kíváncsian várjuk, hogy az ezúttal novemberben megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokságon mivel rukkol majd elő a spori.