2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Elképesztő bravúr: csoportelsőként zárja az Európa-ligát a Fradi

Elképesztő bravúr: csoportelsőként zárja az Európa-ligát a Fradi

A Ferencváros a Monaco elleni 1–1-es döntetlenjével, valamint a Crvena zvezda Trabzonspor elleni sikerével óriási bravúrt bemutatva megnyerte csütörtök este az Európa-liga-csoportját, mivel a pontszámban a magyar bajnokot még utolérhető hercegségbeliek számára az egymás elleni eredmények (számukra 0–1 és 1–1) miatt előzésre már nincs esély. Ez pedig mindjárt le is írjuk, miért óriási eredmény.

A nyolc kvartett első helyezettje automatikusan az El nyolcaddöntőjébe kerül, a második helyezettek továbbjutnak a csoportból, és a BL-csoportok harmadik helyezettjeivel csapnak össze azért, hogy a legjobb 16 közé bekerüljenek, a harmadikak pedig az Európa-konferencialigába kerülnek, ahol az ottani másodikakkal csapnak össze a nyolcaddöntőért. A negyedikek számára befejeződnek a küzdelmek.

A Ferencváros a csütörtöki eredményekkel már tehát elérte azt, hogy a Trabzonspor elleni csoportzáró eredményétől függetlenül kihagyja a februári playoffot, és rögvest a márciusi folytatásra ugrik.

Már persze önmagában az óriási bravúr, hogy a Debrecen 2003–2004-es menetelése után újra van magyar csapat a kupatavasz során.

A csoportelsőséggel viszont az is együtt jár, hogy elkerülik a BL-ből a playoffba esőket, ami a mezőnyt tekintve óriási könnyebbség, hiszen már fixen itt folytatja a Barcelona és a Sevilla, nagyjából biztosan az Ajax és a Juventus, és akkor az Atlético Madrid, Bayer Leverkusen páros egyikéről még nem is beszéltünk.

Persze, alapvetően a BL-együtteseknek igen jó esélyük van hozni az El-másodikak elleni találkozókat, szóval a legnagyobb klubok azért valószínűleg megugorják ezt a lécet.

Viszont azt se felejtsük el, hogy az El-ben jelenleg másodikak között található a Manchester United, az Union Berlin, a PSV, és ide vágyik a Roma, amelynek a Ludogorec legyőzése hozhatja meg a továbbjutást, vagyis lehetnek azért még meleg pillanatok a gigászok számára is!

A nyolcaddöntő sorsolására február 24-én 13 órakor kerül sor, az első mérkőzéseket március 9-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Akik innen továbbmennek, azokat egy nappal később, vagyis március 17-én sorolják párba, a negyeddöntő első felvonására április 13-án, a másodikra 20-án kerül sor.

Ezen a sorsoláson az ágrajzok is kialakulnak, vagyis tudni fogjuk, hogy az innen továbbjutók kiket kaphatnak a döntőig vezető úton, és hogy ki lesz papíron a házigazdája a finálénak.