KezdőlapCímlapÉdesapját gyászolja az olimpikon Cseh Laci

Édesapját gyászolja az olimpikon Cseh Laci

Közösségi oldalán tudatta Cseh Laci, hogy 68 éves korában elhunyt az édesapja. Idősebb Cseh László a magyar úszósport történetének egyik kiemelkedő alakja volt.

Hatvannyolc éves korában meghalt idősebb Cseh László, a magyar úszósport történetének első junior Európa-bajnoka, olimpikon, világ- és Európa-bajnoki döntős kiválóság, Cseh László édesapja, írja a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala. Részt vett az 1972-es müncheni olimpián, ahol nagy szerepe volt abban, hogy a férfi vegyesváltó meglepetésre döntőbe került, és végül a 8. helyen zárt.

A magyar úszósport történetébe örökre beírta magát azzal, hogy a junior Európa-bajnokságokon ő az első magyar, aki aranyérmet szerzett. 1967-ben, Linköpingben 100 méter pillangón győzött, majd lett ezüstérmes 100 méter háton.

Fia karrierjének első felében gyakorlatilag mindenhova kísérte őt, de soha nem szólt bele abba, amit az edzői kértek a fiától. Ha kérdezték, elmondta a véleményét, de mindig a háttérben maradt, és kizárólag arra koncentrált, hogy ifjabb Cseh László a lehető legzavartalanabbul készülhessen, versenyezhessen. Fia négy olimpián szerzett érmet, 2005-ben és 2015-ben világbajnok lett, míg a felnőtt Európa-bajnokságok valaha volt legeredményesebb férfiversenyzőjének számít 14 aranyérmével.

A Magyar Úszó Szövetség és a magyar úszók családja mély részvéttel osztozik a Cseh-család gyászában.

Indirekt/Blikk