KezdőlapCímlapBrutális különbség: a Real Madrid hétszer többet költhet fizetésre, mint a Barcelona

Brutális különbség: a Real Madrid hétszer többet költhet fizetésre, mint a Barcelona

Elképesztő csapás érte a Barcelona labdarúgócsapatát.

A liga szerdán hirdette ki, hogy milyen fizetési sapkát engedélyez a spanyol élvonalbeli bajnokság klubjainak, s alighanem sokkolta a katalánok szurkolóit a szigor. Kedvenc együttesük ebben a futballévben alig több mint 35 milliárd forintnyi eurót költhet bérekre (három esztendővel ezelőtt ennek még a hat és félszeresét szórhatta el), kevesebb mint a hetedét az ősi rivális Real Madridénak (266 milliárd Ft). Mindez az elmúlt évek esztelen pazarlásának és a koronavírus okozta gazdasági kár következménye.

A Barcát elképesztő adóssághalmaz, mintegy 480 milliárdos mínusz terheli, ezt kell valahogyan legyűrnie, de csak akkor lehet rá képes, ha stabilizálja gazdálkodását. Emiatt kellett megválnia a hatszoros aranylabdás argentin Lionel Messitől is… A spórolás szellemében hozta meg „döntését” a liga, amely más együttesekkel sem volt kíméletes: a Valencia például egy esztendőre mindössze 9,4 milliárdos kerettel kalkulálhat. A Real, amely kimagaslik a mezőnyből (a második legtöbb pénzt fizető klub a Sevilla lehet 72 milliárddal), előnyös helyzetbe került, hosszabb távon tarolhat komoly rivális nélkül a bajnokságban.

– Ez nem csoda, hanem nagyszerű pénzügyi gazdálkodás a járvány idején – dicsérte a madridiakat Jose Guerra, a liga vállalati igazgatója. – A Real jó munkát végzett, elkerülte a veszteséget, sőt még nyereséget is tudott termelni. Többeknek viszont ez sajnos nem sikerült.