2022.05.26
Evelin, Fülöp
Kezdőlap Címlap Bitcoin-csapda: 228 milliót bukott az alacsony árfolyam miatt az NFL-sztár

Bitcoin-csapda: 228 milliót bukott az alacsony árfolyam miatt az NFL-sztár

Milliárdos, most mégis – egy kicsit – lúzer. A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) egyik sztárja, a Los Angeles Rams elkapója, Odell Beckham Jr. fizetése 95%-át elvesztette – legalábbis a jelenlegi árfolyam mellett. Nem szerencsejátékon, hanem azért, mert rossz döntést hozott.

Bére felét az árfolyamzuhanás, másik részét pedig az adóhatóság vitte-viszi el. A sztár novemberben szerződött a Ramshez, amelynél azonban kikötötte, hogy 750 ezer dolláros (240,3 millió forint) bérét nem a hivatalos fizetőeszközben, hanem Bitcoinban, virtuális kriptovalutában kéri.

– Nagy örömmel bejelentem, hogy – a jövőmet szem előtt tartva – a fizetésemet ezentúl Bitcoinba fogom kapni. Haladni kell a korral – írta okoskodva Twitter-oldalán a 29 esztendős játékos.

Lehet, nem ártott volna visszafogottabban nyilatkoznia, Kalifornia államban ugyanis a bért terhelő adó a futballistáknál igen magas, 50,3%, ami azonnal 377 ezer dollár (120,7 millió Ft) mínuszt jelent az ő esetében. A veszteség másik oka, hogy a szerződése aláírásakor egy Bitcoin 64 ezer dollárt (20,5 millió Ft) ér, míg ez mostanra csaknem a felére, 35 ezer dollárra (11,2 millió Ft) csökkent. Így összesen 412 ezer dollár (132 millió Ft) a jelenleg nála levő bitcoin értéke, az ebből levont, előbb már ismertetett összegű adó után pedig csak 35 ezer dollár marad a pénzből.

– Nem szokatlan, hogy a sportolók nem annak az országnak a pénznemében kapják a fizetésüket, ahol játszanak. Például a Magyarországon futballozó légiósok nagy része euróban kapja a jussát. Hasonló történt Beckhammel is, csak ő kriptovalutában kérte ezt. Ez viszonylag új megoldás, ám utóbbinak – az euróval vagy a dollárral ellentétben – nem stabil az árfolyama, de ez teljesen normális. Nagyot ugorhat az értéke mind felfele, mind lefele, most Beckham éppen rosszul járt – nyilatkozta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász.

Mivel a bitcoin árfolyama bármikor erősödhet, hosszú távú befektetésként akár busás haszon is ütheti az amerikai markát. A kiváló elkapó pályafutása során amúgy 80,39 millió dollárt (25,7 milliárd Ft) keresett a New York Giantsnél és a Cleveland Brownsnál, így minden bizonnyal meg tudja várni, míg az általa birtokolt kriptopénz ismét sokat ér… Beckham együttese, a Los Angeles Rams vasárnap hazai pályán fogadja a San Francisco 49ers gárdáját a főcsoportdöntőben, és amennyiben sikerrel veszi az akadályt, szintén a hazai stadionnak számító SoFi Stadiumban léphet pályára a Super Bowlban.

Indirekt/Blikk