KezdőlapCímlapBarátai előtt is titkolták, hol nyugszik Puhl Sándor

Barátai előtt is titkolták, hol nyugszik Puhl Sándor

Még most, napra pontosan egy esztendő távlatából is felfoghatatlan, hogy elhunyt Puhl Sándor. Az egykor a világ legjobb játékvezetőjének választott, vb-döntőt is dirigáló legenda halálát a koronavírus szövődménye okozta – 65 évet élt.

– Ő volt a legnagyobb csibész a pályán! – Bozóky Imre, korábbi labdarúgó-szövetségi elnök, Puhl egykori asszisztense mondta ezt. Megszámlálhatatlan emlék köti össze őket, no, meg a közös szerelem, a futball. Évekig dolgoztak együtt, rangos meccseken tevékenykedtek, és a nagy utazások során lettek igazi barátok.

– Sanyi arra született, hogy futballbíró legyen. Értette a játék csínját-bínját, a játékosok nyelvét. Nem túlzok, ha azt mondom: ő nagyobb csibész volt, a szó jó, nemes értelmében, mint a pályán lévő labdarúgók… Sokszor voltunk együtt, de ritkán nyílt meg, a magánéletét óvta mindenkitől. Azt is csak kevesen tudták, hogy korábban is súlyos beteg volt… Ott voltam a temetésén, azóta is gyászolom – mondta Bozóky.

Puhlról valóban keveset tudhatott a közvélemény. Együtt élt egy nála nagyjából húsz évvel fiatalabb hölggyel, ezt a kapcsolatát is titkolta, ahogyan arról sem beszélt, ha anyagi gondjai támadtak. Kemény, makacs ember volt, de talán ezért is lehetett ő a legjobb – a legeslegjobb játékvezető.

– Mi, játékosok is úgy gondoltuk, hogy ő a legjobb bíró a földkerekségen. Büszkék is voltunk rá – mesélte Telek András egykori válogatott focista – Én, mint a Ferencváros csapatkapitánya, többször beszéltem vele meccs közben, s mindig lenyűgözött a határozottsága, a szakmai hozzáértése. Egyenlő partnernek tekintett bennünket, soha nem éreztette, hogy fölöttünk állna. Engem a zöld gyepen is a becenevemen, Mancinak szólított. De az is igaz, hogy nem volt visszabeszélés, számonkérés, a döntéseit nem kérdőjelezhettük meg. Magánemberként pedig imádni való volt, közvetlen és barátságos. Puhl Sándor a magyar futball halhatatlanja, ez nem vitás!

Nemcsak az élete, a halála is titkokkal volt teli. Már azt is csak hosszas nyomozás után lehetett kideríteni, hogy kórházba került. Csakúgy, mint a diag­nózist: a koronavírust. Hírzárlat volt, senki sem beszélt az állapotáról. S amikor elhunyt, a család kérésére soha, sehol nem jelent meg, hol és mikor búcsúztatják. Egy esztendővel a halála után talán már leírható: a bazilika altemplomában nyugszik, az Aranycsapat legendái mellett.

– Nekem sem mondták meg, hol lesz Sanyi végső nyughelye – árulta el az elismert győri sportvezető, Klement Tibor – Pedig én voltam az egyik legjobb barátja. Rengeteget beszélgettünk, órákon át. Ha valamelyikünk elutazott, akkor felhívta a másikat. Még most is úgy vagyok vele, ha útra kelek, automatikusan hívnám őt. A kórházba kerülése előtt nem sokkal beszéltem vele utoljára. Aztán jöttek a hírek a koronavírusról, amiből talán felépült volna, ha nem kap kórházi fertőzést… Hiányzik nagyon.

Indirekt/Blikk