KezdőlapCímlapAz eltiltott sportlövő bosszúja: román állampolgár lesz

Az eltiltott sportlövő bosszúja: román állampolgár lesz

Könnyen lehet, eltaktikázta magát Sidi Péter azzal, hogy román színekben akar versenyezni. A Magyar Sportlövők Szövetsége még májusban függesztette fel az egyszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok magyar klasszis versenyengedélyét, miután társa, Péni István feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Ugyanis kiderült, azért lett pozitív a doppingtesztje Péninek, mert a márciusi, indiai világkupa-viadal alatt valaki bement a szállodai szobájába, ott eltöltött 45 percet és manipulálta a vitaminjait. Az Újpesti TE tagja nem nevezte meg az elkövetőt, a benyújtott bizonyítékai alapján azonban a testület egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó.

Első fokon egy, majd másodfokon két évet kapott a bűnösnek vélt sportlövő, vagyis eltiltották a versenyektől, az edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől. Ám ez nem különösebben zavarta, ugyanúgy rajthoz állt külföldön. Ráadásul ezt meg is tehette, ugyanis a döntés csak Magyarországra vonatkozik.

– Személy szerint hányingerem van a feljelentésektől, a rossz emlékű kommunista időket idézi bennem. Ott volt bevett szokás az ilyesmi, hogy felnyomjuk a szomszédot, vagy a kollégát a munkahelyen. A mi köreinkben ez nem is divat – mondta Sinka László, a szövetség főtitkára. – Annyit tehetünk, hogy jeleztük az eltiltást a nemzetközi, az európai, valamint ötven társszövetségnek is. Ezek után mindenki maga dönti el, érvényesíti-e a mi határozatunkat, vagy sem.

Úgy tűnik, eddig senki sem tette. Sidinek amúgy több országban van licence, így nem gond neki versenyezni. Hogy még biztosabb legyen a szereplése, egy huszárlépéssel román állampolgárságért folyamodott. A felesége, Sidi Roxána a szomszédos ország válogatottjának az erőssége, s innen jött az ötlet, hogy „odaigazol” – a hírek szerint a sportölő egészen biztosan Románia állampolgára lesz.

Igen ám, csakhogy cseppet sem biztos, hogy a román nemzeti együttes tagja lehet. Ugyanis a helyi olimpiai bizottság, a nemzetközi, a román és a magyar szövetség hozzájárulására van szükség ehhez. A magyar testületet még senki nem kereste meg ez ügyben, de információink szerint nem valószínű, hogy a vezetés aláírná a szükséges papírokat.

Indirekt/Blikk