2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Alaposan kiosztotta a MOB vezetését az olimpiai bajnok Liu Shaoang

Alaposan kiosztotta a MOB vezetését az olimpiai bajnok Liu Shaoang

A Nemzeti Sportnak nyilatkozott a pekingi olimpián három érmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolya-klasszis, Liu Shaoang. Ezúttal azonban nem az érmekről és a sikerekről beszélt, hanem az olimpián és az azóta történt keserűségekről, amely a Magyar Olimpiai Bizottság részéről érte a sportolót.

A pekingi olimpiát egy arannyal és két bronzzal záró sportoló azzal kezdte, hogy nem minden olyan csillogó a MOB-ban és annak környékén, mint az látszik. Azzal kezdte, hogy már az indulás előtt voltak problémák a felszerelésekkel is, hiszen a 2016-os, riói kollekciót vehették át, mert a szövetségnek megszűnt a szerződése a sportszergyártóval. Ahogy fogalmazott: „Nincsenek nagy elvárásaim, de azért azt nem jó érezni, hogy mi vagyunk a MOB-ért, s nem ők értünk. Pekingben is nekünk kellett dolgoznunk azért, hogy ők jól érezzék magukat.”

Tragédiaként élte meg, hogy a MOB csapatvezetője a játékosok nevével sem volt teljesen tisztában. Az is különösen bántja, hogy a téli olimpián szereplőket egyáltalán nem kezelik egyenrangúként a nyári olimpia résztvevőivel.

„A tokiói játékok előtt az egyik szponzorunk kivitt volna minket a testvéremmel, Shaolinnal Japánba, s onnan jelentkeztünk volna be többször – a MOB főtitkára mindezt úgy kommentálta, hogy ez jó lehetőség, hiszen legalább megtapasztaljuk, milyen is egy igazi olimpia.”

Az is furcsa viselkedés volt a MOB vezetőinek a részéről, hogy az első napon, a vegyesváltóban elért bronz után senki sem gratulált a részükről.

„Hogy az ezer méteren szerzett újabb bronzéremhez sem gratuláltak, talán már szót sem érdemel, de ugye ez volt az az ominózus döntő, amelyik után kizárták Shaolint. Bánhidi Ákos megkérdezte a csapatvezetőt, kinek a dolga az óvás, s mivel azt a választ kapta, hogy az övé, az edzőnk cselekedett is – az óvást a válogatottunk orvosa finanszírozta… És persze újfent én mentem le a diplomáért és éremdobozért másnap a díjátadó után.”

Kritikaként még hozzátette, cseppet sem volt olimpiai hangulata a csapatnak, amiért a vezetők felelősek egyértelműen. Hiszen sem a felszerelések, sem pedig a csapat szállásán tapasztalható körülmények nem idézték egy ekkora sportesemény valódi hangulatát.