KezdőlapCímlapA minőséget meg kell fizetni: többe kerül egy év NB1-közvetítés, mint három...

A minőséget meg kell fizetni: többe kerül egy év NB1-közvetítés, mint három év Bajnokok Ligája

A közpénzből működő MTVA nyilvánosságra hozta, milyen összegeket fizet ki bizonyos sportesemények közvetítési jogaiért. Az még egy európai átlagnak felel meg, hogy a Bajnokok Ligája közvetítési joga három idényre 18,9 millió eurót, azaz 6,85 milliárd forintot ér. De az már kirívónak számít, hogy egyetlen NB I-es idényre ez a tarifa 9,835 milliárd forint. Három milliárddal több mint három évnyi BL.

Magyar Hang cikke szerint a korábban eltitkolt exkluzív – a keddi és a szerdai meccsekből elsőként választhat – szerződés három idényre 18,9 millió euróba kerül, ami napi árfolyamon számítva 6,85 milliárd forintot jelent. Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak, más sportcsatornák is ehhez hasonló összegért szerezhetnek közvetítési jogot.

Ehhez képest viszont horribilis összegnek számít az a 9,835 milliárd forint, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött az MTVA és a 2021–2022-es idénytől négy éven át tart. Ez idő alatt az MTVA 39 milliárd forintot utal az MLSZ kasszájába.

A fenti összeget átszámolva 27 millió eurónak, vagy 23 millió fontnak számít. Összehasonlításként, a világ egyik legjobb bajnokságát, az angol Premier League-t az NBC évi 330 millió fontért közvetíti az amerikai kontinensen. A DAZN évi 830 millió euróért szerezte meg az olasz Serie A közvetítési jogait még a legutóbbi szezon végén.

Természetesen az NB I sem az angol, sem pedig az olasz bajnokság színvonalát nem közelíti meg. Kíváncsiak voltunk, a környező országokban milyen összegekért kelnek el a nemzeti bajnokságok közvetítési jogai.

Szlovákiában négy sportcsatorna osztozik a közvetítési jogokon. A szlovák futballszövetség közel hatmillió eurót osztott szét a közvetítési jogokért, és mivel a bevételek általában a 45-47 százaléka került felosztásra, így feltételezni lehet, hogy északi szomszédunk futballszövetsége körülbelül tíz millió eurót kap a jogokért.

Ausztriában a Sky 2018-ban 34 millió eurót fizetett az osztrák Bundesliga közvetítési jogaiért, de azóta a szerződést alaposan felülvizsgálták, hiszen három évvel ezelőtti, meccsenkénti 300 ezres nézőszám az évek alatt közel a tíz százalékára esett vissza. Arról nincs információnk, hogy a magyar NB I meccseit hányan követik a televízió képernyői előtt.