KezdőlapCímlapZelenszkij újabb dróntámadást úszott meg

Zelenszkij újabb dróntámadást úszott meg

Több detonáció hallatszott Kijevben csütörtök este, miután a főváros központja felett drónok jelentek meg. Utóbbiak egyike az elnöki hivatal felett körözött, ám a légvédelem leszedte.

Az ukrán főváros ellen indított dróntámadást az orosz hadsereg, s több robbanás is hallatszott – jelentette több hírügynökség helyszíni tudósítókra és szemtanúkra hivatkozva. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy egy drónt lelőttek.

A főváros katonai vezetése közölte, hogy akcióba lépett a légvédelem, több drónt semlegesítettek – ezt Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője is megerősítette. Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról és tűzről számolt be a főváros Szolomjanszki kerületéből, és elővigyázatosságra intett az esetlegesen lehulló drónroncsok miatt.

A videón az látható, hogy 2023. május 4-én, csütörtök délután egy Luch Korsar orosz drón repül a hárommillió lakosú ukrán főváros központja felett az ukrán elnöki palota felé, amikor a nyugati szövetségesek által telepített légvédelmi eszközök valamelyike működésbe lép.

Először egy légvédelmi gépfegyvert hallható, ami célt téveszt, de aztán érkezhetett a németek által átadott IRIS–T légvédelmi rakéta, amely végül megsemmisítette megszállók újabb terrortámadását – kommentálja a harci eseményt egy megfigyelő, aki arról is ír, hogy a dermedten figyelő kijeviek ezt követően örömujjongásba törtek ki.

A polgármester tájékoztatása szerint a Szolomjanszki kerület egyik négyszintes lakóházában tűz keletkezett. Hozzátette: eddig senki nem kért orvosi ellátást. A polgármester később a Telegram-csatornáján közölte, hogy a Pecseszki kerületben is észleltek kisebb tüzet, de onnan sem érkeztek hírek sebesülésről. A helyi hatóságok a támadás miatt légiriadót rendeltek el a főváros és Kijev megye területére, amelyet egy óra után lefújtak.