2022.11.29
Taksony
Kezdőlap Címlap Zelenszkij írásba adta: sosem fog tárgyalni Putyinnal

Zelenszkij írásba adta: sosem fog tárgyalni Putyinnal

Az ukrán elnök rendeletbe foglalta, hogy személy szerint Putyinnal soha nem lesz hajlandó tárgyalni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki kedden arról, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke, illetve, hogy tovább kell erősíteni Ukrajna védelmi képességeit. Ezzel a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) múlt heti döntéseit erősítette meg.

Vlagyimir Putyin nem tudja, mi az a méltóság és az őszinteség. Készen állunk a párbeszédre Oroszországgal, de csak akkor, ha az elnököt nem Putyinnak hívják – közölte Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij korábban többször figyelmeztette a Kremlt, hogy Ukrajna újabb területeinek annektálása esetén végképp lehetetlenné válnak a tárgyalások. Múlt pénteken az ukrán elnök, Ruszlan Sztefancsuk házelnök és Denisz Smihal miniszterelnök aláírta Ukrajna gyorsított eljárásban történő NATO-csatlakozási kérelmét.

Az ukrán elnök által kiadott rendelet szerint tehát Ukrajna nem tárgyal Oroszországgal, amíg Putyin az elnök. A döntés azután született, hogy a Kreml több ukrajnai megyét annektált. Zelenszkij korábban is figyelmeztette az orosz vezetést, hogy az annektálással ellehetetlenülnek a tárgyalások.

A rendeletre Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt válaszolta, Oroszország megvárja, hogy a mostani ukrán elnök megváltoztassa az álláspontját, vagy hogy a következő ukrán elnök mit gondol majd a tárgyalásokról – írja a 444.