KezdőlapCímlapVéletlen is lehet: pokolgép végzett Putyin fő ideológusának lányával

Véletlen is lehet: pokolgép végzett Putyin fő ideológusának lányával

Az orosz elit újabb tagja halt erőszakos halált, amióta kitört az orosz-ukrán háború: merényletben halt meg a politikai kommentátorként az orosz invázió híveként számon tartott Darja Dugina, a meghatározó orosz ultranacionalista ideológus, Alekszandr Dugin lánya.

Autóba rejtett pokolgép végzett a 29 éves Darja Duginával azt követően, hogy apja autójával elhajtott egy rendezvényről – idézi az orosz TASZSZ hírügynökség a család egyik közeli ismerősét, Andrej Krasznovot. A hírek szerint Dugin és lánya együtt voltak egy eseményen szombat este, az apja az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy egy másik autóval megy. Egyes feltételezések szerint Alekszandr Dugin lehetett a merénylet célpontja, de az sem kizárt, hogy mindketten azok voltak.

Alekszandr Dugin az orosz politikai elit befolyásos ideológusa, nézetei rendszeresen visszaköszönnek az orosz propagandasajtóban, és számos európai szélsőjobboldali szövegben is, többek között Orbán Viktor is merít tőle. Az Oroszország-szakértők között ugyanakkor vita van arról, hogy mekkora a befolyása ténylegesen Putyin-rendszerében. Szakértői értékelések szerint mindenesetre a nemzetközi szélsőjobboldali hálózat építésében aktív szerepet visz.