2020.04.05
Vince
Kezdőlap Címlap Válságértekezlet a brit uralkodócsaládban

Válságértekezlet a brit uralkodócsaládban

II. Erzsébet éppen mára hívta össze Sandringham kastélyába a királyi család legmagasabb rangú tagjait, hogy megvitassák Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül.

Harry, Sussex hercege feleségével közös Instagram-oldalán múlt héten, szerda este jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől. A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen arról tervéről, hogy feleségével együtt visszalép a királyi családban betöltött szerepétől, és az uralkodó ezt különösen fájónak találja, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája. Nem véletlen tehát, hogy II. Erzsébet összehívta a családi tanácsot, és a hírek szerint Harry is részt vesz a már most “sandringhami csúcsként” emlegetett eseményen. Ugyanakkor Meghan hercegnő már Kanadában van közös gyermekükkel, Archie-val.

Az udvar illetékesei elsősorban arra hívják fel Harry figyelmét, hogy igen sokba kerülő “adócsapdában” találhatja magát, ha státusának rendezése nélkül, elhamarkodottan kilép a királyi családból és Kanadába költözik. Kérdés az is, hogy mi lesz Harry kiemelt biztonsági őrizetével. Ezt jelenleg a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ki tudja mi lesz akkor, ha megváltozik a herceg státusza. Tisztázandó kérdés az is, hogy befolyásolja-e mindez a trónöröklési sorrendet, hiszen Harry a hatodik, míg fia, Archie a hetedik a brit trónöröklési sorban.