2023.12.07
Ambrus
Kezdőlap Külföld Vád alá helyezték Donald Trumpot

Vád alá helyezték Donald Trumpot

Trumpot hatalommal való visszaéléssel vádolják. Ennek oka: Trump segélyek visszatartásával zsarolta az ukrán elnököt, hogy az indítson vizsgálatot Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia ellen.

Miközben szoros küzdelem ígérkezik a 2020-as amerikai elnökválasztáson, Donald Trumpot vád alá helyezték. Ő a harmadik amerikai elnök, aki ellen 1789 óta az alsó ház vádat emelt. Azonban a republikánus többségű felsőház nem valószínű, hogy elítéli őt. A felmérések szerint az Egyesült Államok elnöke megítélésének amúgy sem igazán ártott az ellene folyó vizsgálat.

A szavazást hatórás vita előzte meg a képviselőházban. Nancy Pelosi demokrata házelnök azzal indokolta az eljárást, hogy Trump veszélyt jelent a nemzet biztonságára és a választások tisztaságára. A republikánusok és a vitát a Twitteren kommentáló Trump viszont boszorkányüldözésnek, a demokratikusan megválasztott elnökkel szembeni puccsnak,  Amerika és a Republikánus Párt elleni támadásnak nevezték az eljárást, megkérdőjelezve annak legitimitását.

Nancy Pelosi demokata házelnök szerint Trump veszélyt jelent az amerikai nemzet biztonságára