2021.11.30
András, Andor
Kezdőlap Címlap Üzemanyaghiány miatt nem lesz áram

Üzemanyaghiány miatt nem lesz áram

Libanon két legnagyobb hőerőműje állt le a hétvégén. Irán segítene, de az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a Hezbollahot, amely az iráni olajszállítmányokkal oldaná meg a problémát.

A Bejrút közeli Zahraniban szombaton állt le a hőerőmű, néhány órával azután, hogy az ország északi részén lévő Deír Ammar-i erőművet is le kellett kapcsolni pénteken az üzemanyaghiány miatt.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az állami áramszolgáltató társaság megpróbálkozik azzal, hogy átmenetileg a hadsereg fűtőolaj-tartalékait használhassa az erőművek működtetésére, de ez aligha fog hamar megtörténni. Sok libanoni hagyatkozik folyamatosan a saját kézben lévő áramfejlesztőkre, amelyek dízelolajjal működnek, de most az is hiánycikk – idézi az MTI hírét a 444.hu.

„A libanoni energiaellátási hálózat teljesen leállt ma délben, és valószínűtlen, hogy hétfőig újrainduljon” – közölte szombaton a Reuters hírügynökséggel egy kormányzati tisztségviselő.

A gazdasági válság folyamatosan bénítja az ország folyamatos működését, amelynek eredményeképp a libanoni valuta az elmúlt két évben közel kilencven százalékot veszített az értékéből.

A bajból való kilábalásra az iráni olajszállítmány jelenthetne megoldás, de az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy súlyos büntetésre számíthat az, aki segíti a tengerentúli országban terrorszervezetként nyilvántartott Hezbollah működését.

A legnagyobb probléma pedig éppen abból fakad, hogy a Hezbollah oszthatná szét az Iránból származó készleteket. A Hezbollah vezetője augusztusban számolt be arról: Irán az amerikai szankciók ellenére kész segíteni a gazdasági válság sújtotta Libanonnak.