KezdőlapCímlapTovábbi robbanások voltak egy lengyel bányában - legalább öten meghaltak

További robbanások voltak egy lengyel bányában – legalább öten meghaltak

Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság pnióweki bányájában, a Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, ami miatt felfüggesztették a korábbi szerencsétlenség után a tárna mélyén rekedt hét ember mentését.

A szerdán 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is a föld alatt rekedt.

Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan megközelítették a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

Péntek délelőtti sajtóértekezletén Tomasz Cudny, a JSW igazgatója azt közölte, hogy csütörtök este óta hét újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztik, a tárna érintett területét elszigetelik.

Az erről szóló döntést Cudny nagyon nehéznek nevezte. Elmondta: „a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében fennálló körülmények miatt.” Közölte azt is, hogy a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében 9 további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.