2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Szexuális zaklatás a női focibajnokságban

Szexuális zaklatás a női focibajnokságban

A szakvezetőt már többször is megvádolták zaklatással, 2015-ben is egy ilyen ügy miatt kellett távoznia akkori csapatától.

Az összes hétvégi mérkőzését törölték az amerikai Nemzeti Női Labdarúgóligában (NWSL), miután kiderült, hogy az egyik csapat, a North Carolina Courage vezetőedzőjét, Paul Riley-t több játékosa is szexuális zaklatással, valamint kényszerítéssel vádolta meg.

Az Index azt írja, hogy a csütörtökön menesztett angol szakvezetőt már többször is megvádolták hasonló dolgokkal, 2015-ben a Portland Thorns csapatától is egy ilyen ügy miatt kényszerült távozásra. Most azonban a férfi edzői engedélyét is azonnal felfüggesztették.

A Deutsche Welle szerint Paul Riley több volt játékosa is őszintén beszélt az őt ért zaklatásokról, a 2016-ban visszavonult Sinead Farrelly például azt állította: korábbi edzője őt és más játékosokat is arra kényszerített, hogy létesítsenek vele szexuális kapcsolatot. Néhányuknak képeket is küldött és voltak, akiket mentálisan és érzelmileg próbált manipulálni a játékidejével vagy a csapaton belüli pozíciójával.

Az NWSL komisszárja, Lisa Baird az eset kirobbanása után lemondott tisztségéről, és vele együtt Lisa Levine főtanácsos is távozott posztjáról. Az Amerikai Labdarúgó-szövetség (USSF) elítélte a történteket, és leszögezte mindent megtesz azért, hogy hasonló esetek többet ne fordulhassanak elő. A vádak miatt a FIFA is előzetes vizsgálatot indított.