2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Szétverte a török rendőrség az isztambuli Pride-ot

Szétverte a török rendőrség az isztambuli Pride-ot

A török ​​rendőrség vasárnap feloszlatta a Pride-felvonuláson összegyűlt tömeget Isztambulban, több tucatnyi embert letartóztatva, köztük az eseményt rögzíteni akaró újságírókat.

A rohamrendőrök még a tüntetés kezdete előtt razziát tartottak a Taksim tér melletti Cihangir kerület több bárjában, és “véletlenszerűen” tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát – jelentette a hírügynökség, hozzátéve: legalább 150 embert őrizetbe vettek.

Bülent Kilic veteránt, fotóst a háta mögött megbilincselték, az ingét letépték, és másokkal együtt elvitték egy rendőrautóba. A férfit tavaly már letartóztatták ugyanilyen körülmények között.

A letartóztatások azután történtek, hogy a hatóságok hét napos tilalmat rendeltek el „nyílt és zárt térben” a vasárnapig tartó gyülekezésekre vonatkozóan, hogy megakadályozzák a Pride-felvonulást.

A BNN Neewsroom a Twitter-oldalán osztott meg egy rövid videót a mai felolszlatásról. A felvételen látszik, a rendőrök szoros alakzattal próbálják szétválasztani az embereket, egy fotóst az indulatos török hatóságok úgy ellökték, hogy pár egy métert szinte repülve zuhant a föld felé.

A 2014-es, több mint 100 ezres isztambuli látványos felvonulást követően a török ​​hatóságok évről évre betiltották, hivatalosan biztonsági okokból.

Egy másik felvételen egy török rendőr a felvonulóktól elvett szivárványszínű zászlókat egy konténerbe hajítja:

Tavaly a rendőrség is felszámolta az eseményt: könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására, és több tucatnyi felvonulót vettek őrizetbe, miközben több százan tiltakoztak a radikális “elnyomás ellen”. Az incidens tiltakozásokat váltott ki szerte a mediterrán országban, beleértve a fővárost, Ankarát is.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök korábban bírálta az ország LMBTQ+ aktivistáikat, 2021-ben pedig vandálokhoz hasonlította őket – írta az Euronews.