2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Sokkoló: csecsen katonák erőszakoltak meg egy orosz riporternőt Ukrajnában

Sokkoló: csecsen katonák erőszakoltak meg egy orosz riporternőt Ukrajnában

Áll a bál Moszkvában, miután Putyin szövetségesei, csecsen katonák állítólag megerőszakoltak egy orosz újságírónőt, Olga Zenkovát Ukrajnában, operatőr társát pedig megverték.

Az Il Mattino írta meg, hogy az újságírónőt január 17-én Zaporizzsja régióban, Melitopolban támadták meg. A riporter operatőr társával, Artyom Jepifanovval együtt ebédelt egy étteremben, amikor betört egy katonai egyenruhás csecsenosztag – állítólag köztük a belarusz elnök, Kadirov unokaöccse is. A férfit megverték és több sérülést szenvedett, a nőt pedig többször megerőszakolták, utóbbit egy ukrán város kórháza is megerősítette.

A közösségi médiában elterjedt panaszdokumentum szerint az áldozat, Olga Zenkova nem hagyta annyiban, ami vele történt. Feljelentést tett, és arra kérte a helyi hatóságokat, hogy vizsgálják ki ügyét. Ezt azonban – vélhetően a csecsenektől tartva – megtagadták tőle.

A nő ezután a munkáltatójához, az orosz NTV televízióhoz fordult, amelynek hírigazgatója a vezérigazgató nevében négy nappal az eset után, január 21-én keltezett levelében részletesen leírta, mi történt Melitopolban.

A vallomásokból kiderült, hogy az operatőrt „közepesen súlyos” sérülésekkel szállították kórházba, majd oda került Olga is, akiről az orvosok megállapították, hogy „szexuális erőszakból származó” sérüléseket szenvedett el.

Az esetet – a bizonyítékokkal és vallomásokkal együtt – rögtön jelentették a melitopoli rendőrségnek, ám az elutasította a nyomozás megindítását. A hivatalos levél tartalma szerint a regionális kormányzót is tájékoztatták az esetről, de választ nem kaptak. Az NTV a hírekben is eltussolta a történtetek: nem számolt be az esetről, nehogy „lejárassák a hadsereget”, de azt ígérte az áldozatoknak, hogy nem hagyja feledésbe merülni az ügyet.