KezdőlapCímlapRossz hír: újabb halálos vírus ütötte fel a fejét

Rossz hír: újabb halálos vírus ütötte fel a fejét

Brutális lefolyású betegség ütötte fel a fejét Afrikában, ahol a vérzéses lázat okozó Marburg-vírus ütötte fel a fejét, ami a világ egyik leghalálosabb betegségének számít.

Az afrikai országban, az Egyenlítői-Guineában már 9 ember életét követelte a Marburg-vírus, valamint további 16 ember produkált pozitív tesztet a vírusra. További több száz ember pedig karanténba került a betegség gyanúja miatt.

A szomszédos országok, Kamerun és Gabon pedig korlátozták a határokon való átlépést a terjedés megelőzése érdekében. Az összes eset Kié-Ntem tartományban történt, ahová nemzetközi segélyszervezetek csapataikat már kiküldték – írja a DailyMail.

Aggasztó tényező, hogy a vírusra jelenleg nincs ismert gyógymód. Az orvosok bőséges folyadékfogyasztást ajánlanak, valamint a különböző tünetek helyi kezelését.

Az Ebola-vírussal rokonságban álló Marburg-vírus ijesztő mutatókkal rendelkezik: halálozási aránya nagyon magas, akár 88 százalékos is lehet. A megbetegedés első jelei közé tartozik a láz, az izomfájdalmak és az erős fejfájás. Ezeket pár nap múlva vizes hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger és hányás követi.

A tüneteket produkáló betegek gyakran letargikus állapotba kerülnek, a szemeik beesnek és arcuk kifejezéstelenné válik; teljesen olyan, mintha önmaguk „szellemeivé” válnának. A vírus 8-9 napon belül képes ölni: a betegek a különböző testnyílásaikon keresztül vérezni kezdenek és végül az óriási vérveszteségbe, valamint a sokkba halnak bele.

A kegyetlen vírus eredetileg a gyümölcsdenevérekről terjedt át az emberekre, akik között cseppfertőzéssel, a testnedvek átadásával kezdett elterjedni. A betegség túlélőinek a vére és ondója akár több hónappal a felépülés után is fertőző maradhat.

A vírus a nevét a németországi Marburg városáról kapta, ahova 1967-ben közép-afrikai majmokkal hurcolták a betegséget, ahol 31 ember fertőződött meg, közülük pedig heten vesztették életüket.