2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Putyin szerint Ukrajna nem tartja be az előzetes békemegállapodást

Putyin szerint Ukrajna nem tartja be az előzetes békemegállapodást

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, Moszkva nem látja, hogy Ukrajnának fontos lenne a márciusban elfogadott előzetes békemegállapodás feltételeinek teljesítése.

Putyin kedden utazott Iránba, hogy a háború kitörése óta először hivatalosan látogatást tegyen, méghozzá Teheránban és Erdogan török elnökkel folytasson megbeszélést a többi között a gabonaexport kérdéséről. Az orosz elnök a találkozó után újságírók gyűrűjében árulta el, hogy fontos előrelépést értek el:

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek felajánlják, hogy közvetítenek Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalások érdekében.

Putyin szerda hajnali kijelentéseire nem érkezett azonnali válasz az ukrán kormánytól. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való esetleges találkozóról kérdezve Putyin azt mondta, Kijev nem tartotta magát a márciusban „gyakorlatilag megkötött” előzetes békemegállapodás feltételeihez. Az orosz vezető a pontos okokat nem részletezte.

– A végeredmény természetesen attól függ – nyilatkozta Putyin.

Mint ismert, a tárgyalások márciusban zajlottak, mindkét fél javaslatokat tett a béke megkötése érdekében, csakhogy a találkozó nem járt túlzott sikerrel. Zelenszkij akkor azt mondta, hogy csak a tárgyalások konkrét eredményében lehet megbízni.

Putyin kedden Teheránban találkozott Ali Khamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezetővel, ezzel elmélyítve a kapcsolatokat a két ország között, amelyekre egyaránt nyugati szankciók vonatkoznak.

Iráni látogatása során Putyin találkozott Tayyip Erdogan török ​​elnökkel is, hogy megvitassák az Oroszország által jelenleg blokád alatt álló ukrajnai fekete-tengeri gabonaexport újraindítását.

– Oroszország készen áll arra, hogy megkönnyítse az ukrán gabonaexportot a Fekete-tenger mentén, de azt is szerettük volna, hogy az orosz gabonaexport fennmaradó korlátait felszámolják – mondta Putyin a Rosszija állami tévé a médiának. Az orosz vezető szerint gabonaszállítással kapcsolatban még nem oldódott meg minden kérdés, “de az, hogy van mozgás, az már jó”.

Az utazás rávilágít, hogy mennyire elszigetelődött Oroszország – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok újabb fegyvercsomag bemutatására készül Ukrajna számára. Amerikai hírszerzésre hivatkozva azzal vádolta Oroszországot, hogy megteremtette az ukrán terület annektálásának alapjait.

A Kreml kijelentette, hogy a saját biztonsága érdekében “különleges katonai műveletnek” nevezett konfliktusnak nincs időkorlátja.

Oroszország egy elhúzódó konfliktusba próbálta “rángatni” Ukrajnát a télre – mondta Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke egy kedden megjelent magazininterjúban.

– Nagyon fontos számunkra, hogy ne lépjünk be a télbe. A télen az oroszoknak több idejük lesz beleásni magukat Ukrajnába, minden bizonnyal nehezebb lesz minden ukránnak ellentámadást indítania – mondta Yermak.