2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Putyin aláírta a nemváltást tiltó törvényt

Putyin aláírta a nemváltást tiltó törvényt

Oroszországban immár törvényileg is a „hagyományos családi értékek” kerülnek a fókuszba: ennek keretében Vlagyimir Putyin aláírta az orosz parlament által már elfogadott törvénycsomagot, amely megtiltja a nemváltást orvosi úton, illetve a hivatalos iratok szintjén is.

Oroszországban ezentúl tilos olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, „amelyek egy személy nemének megváltoztatására irányulnak”, emellett megtiltják a nemről szóló adatok megváltoztatását is a hivatalos iratokban és a köznyilvántartásokban – foglalja össze a The Guardian a rendelkezések lényegét. Ezzel egy időben – visszamenőleg is – érvénytelenítik azokat a házasságokat, amelyekben az egyik személy korábban „nemet váltott”, továbbá megtiltják a transznemű embereknek, hogy nevelő- vagy örökbe fogadó szülőkké váljanak. A törvény alól kivételt csak a veleszületett nemi rendellenességeket kezelő orvosi beavatkozások képeznek.

A kormány szerint a jogszabály célja, hogy az országot megóvják a „nyugati, családellenes ideológiáktól”.

A Kreml LMBTQ-emberek elleni hadjárata nagyjából egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor Putyin meghirdette, hogy az orosz ortodox egyház által támogatott „hagyományos családi értékekre” helyezik a hangsúlyt – írja a lap.