2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Összeesküvés-elméletek: mi történhetett valójában 20 éve, a WTC-tornyok lerombolásakor

Összeesküvés-elméletek: mi történhetett valójában 20 éve, a WTC-tornyok lerombolásakor

Húsz éve történt, hogy iszlám szélsőségesek két eltérített repülőgépet belevezettek a New York-i World Trade Center ikertornyaiba. Géprablók egy másik csoportja Pentagon épületébe irányított egy Boeing 737-est, a negyedik gép, a United Airlines 93-as járata, ami egy Boeing 757 volt, Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett.

Amióta az új online összeesküvés -mozgalmak, például a QAnon teret nyert, követői – más összeesküvés elméletek mellett úgy vélik, hogy az amerikai “mély állam” a felelős a támadásokért. Egyesek azt állítják, hogy az amerikai kormány megszervezte a támadásokat, vagy tudott róluk előre, és engedélyezte azokat. Ezen tévhitek szerint az Egyesült Államok vezetésével a globális elit azt tervezi, hogy a támadásokra reagálva korlátozza a polgári szabadságjogokat, és megkönnyíti az autoriter világkormány létrehozását.

Ezt igazolná, az az interneten széles körben elterjedt nézet miszerint “A sugárhajtómű nem képes megolvasztani az acélgerendákat” amely azt sugallja, hogy a WTC ikertornyait robbanóanyagok bontották le. A hivatalos jelentés szerint azonban a lezuhant repülőgépek jelentősen megrongálták a tornyok tartóoszlopait, megbénult a tűzvédelem. A tűz egyes helyeken elérte az 1000 ° C -ot, ami az acélgerendák vetemedését és az épületek összeomlását idézte elő.

Az ikertornyok közelében fekvő 47 emeletes felhőkarcoló, a 7 World Trade Center 7-es épületének váratlan összeomlása számos összeesküvés-elméletet vonzott magával. Ez az épület – amely a CIA, a Védelmi Minisztérium és a Vészhelyzet -kezelési Hivatal irodáit tartalmazza – órákkal az ikertornyok után omlott össze, anélkül, hogy repülőgép csapódott volna bele vagy közvetlenül bármilyen támadás érte volna. De 2008 -ban a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet hároméves vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy azért omlott össze, mert az intenzív és ellenőrizetlen – közel hét órán át tartó – tűz érte, amelyet a közeli Északi torony leomlása okozta.

A World Trade Center 7 összeomlását, a BBC News tudósítója, Jane Stanley élő riportban jelentette be – miközben az épület még láthatóan állt a háta mögött. Ez az eset az összeesküvés-elmélet hívők körében azt erősíti meg, hogy nagy médiaszervezetek részesei voltak a nagy tervnek. Tény, hogy a Reuters később korrekciót adott ki – de a jelentés klipjei tovább terjedtek a szeptember 11 -i évforduló előtti napokban. Így a hírügynökség téves jelentését, a CNN is felkapta, közvetlenül az élő riportja előtt.

Egyes online összeesküvés -elméletek szerint amerikai rakétákat lőttek ki a Pentagonra, egy kormányzati terv részeként, merthogy az épületben maradt lyuk túl kicsi ahhoz, hogy egy utasszállító repülőgép okozta volna.

Az Amerikai Építőmérnöki Társaság egyik tagja elmondta a Popular Mechanics magazinnak, hogy a lyuk mérete és alakja annak köszönhető, hogy a Boeing 757 egyik szárnya a földet érte, a másik pedig elvágódott az épülettel való ütközés következtében.

Eközben a United Airlines 93-as járata lezuhant a pennsylvaniai Shanksville közelében, miután az utasok megpróbálták átvenni a gép irányítását a gépeltérítőktől. Az online elméletek azt állítják, hogy egy harci repülőgép lőtte le a 93-ast egy közeli repülőtérről.

A légiközlekedési tisztviselők kivizsgálták meg a területet, és bizonyítékokat közöltek arról, hogy egy nagy lyuk van a talajban, és füst jön ki belőle. Bár az elmélet erősítené, hogy Dick Cheney alelnök később önéletrajzában elárulta, hogy az ikertornyok elleni támadást követően elrendelte, hogy lőjenek le minden olyan repülőgépet, amelyet feltételezetten eltérítettek. Ám a támadást követő káoszban és zűrzavarban a parancsot nem adták át vadászpilótáknak – derül ki a a bizottsági jelentésből.

Egy másik elmélet hamisan azt állítja, hogy a támadásokban nem halt meg zsidó ember, mert a World Trade Center 4000 zsidó alkalmazottját előzetesen értesítette, hogy ne álljon munkába.

A hívők arra a következtetésre jutottak, hogy az izraeli kormány a támadásokat azért indította, hogy az USA aztán támadást indítson az izraeli állam regionális ellenségei ellen. De a szeptember 11-i 2071 áldozat közül, akik a Világkereskedelmi Központban dolgoztak, 119 zsidó volt. A BBC Conspiracy Files dokumentumfilm kutatása szerint ez az áldozatok 9,2%-át tenné ki, ami nagyjából megfelel New York ingázó lakosságának 9,7%-ának. Egyes becslések szerint akár 400 zsidó is meghalhatott aznap.

Indirekt/Blikk