2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Norvégiában a legmagasabb szintű terrorkészültséget rendelték el

Norvégiában a legmagasabb szintű terrorkészültséget rendelték el

Szombat hajnalban Oslo egyik melegbárjában és annak környékén, majd a nyílt utcán és egy másik szórakozóhelynél is emberéleteket követelt, amikor egy iráni származású ámokfutó fegyvert nyitott a tömegre. A támadás miatt Norvégiában 5-ös fokozatú, „rendkívüli veszélyt” jelző terrorkészültséget vezettek be.

Két ember halt meg, a legfrissebb híradások szerint pedig 21-en megsérültek. A támadást egy 42 éves norvég állampolgársággal rendelkező, iráni férfi követte el. Az ámokfutó szombat hajnalban lövöldözni kezdett Oslo több pontján.

A történtek után Norvégia az esetet terrortámadásnak minősítette, és a lehető legmagasabb szintű terrorkészültséget léptette életbe. A szombati Pride felvonulás előtt történt lövöldözést a PST norvég titkosszoláglat “extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a “rendkívüli veszélyt” jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

Roger Berg, a PST ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a támadók a civilek segítségével még az éjszaka elfogták, “radikalizálódott iszlamistának számít”, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik.

A férfi ugyanakkor már jól ismert 2015 óta a hatóságok előtt: a rovásán kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények vannak. Értesüléseik szerint az ámokfutó eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan “páni félelmet akart kelteni a lakosságban” – közölte Berg.

Szemtanúk elmondása szerint az iráni férfi egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ott előrántotta a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés miatt az utcán és klubban is kitört a pánik, a helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak a rendőrök.

A tragédia miatt Harald norvég király is megszólalt, aki azt mondta, őt és a királyi családot megdöbbentette a támadás.

– Össze kell fognunk és meg kell védenünk értékeinket: a szabadságot, a sokszínűséget és az egymás iránti tiszteletet – mondta a 85 éves uralkodó.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, egyben szolidaritását kifejezve az LMBTQ közösséggel: “veletek vagyunk” – mondta.

Christian Hatlo rendőrségi szóvivő szerint még korai azt állítani, hogy kifejezetten a homoszexuálisok voltak-e a támadó célpontjai – szúrta ki a HVG.