2024.02.26
Géza
Kezdőlap Címlap Négy ukrán újságírót raboltak el otthonukból az oroszok katonák Melitopolban

Négy ukrán újságírót raboltak el otthonukból az oroszok katonák Melitopolban

Négy ukrán újságírót raboltak el az otthonukból az orosz katonai erők Melitopolban hétfőn reggel. Az újságírókat hosszú órákig ismeretlen helyen tartották fogva, majd szabadon engedték őket – közölte az újságírók ukrán nemzeti szakszervezete.

A Telegramon kiadott közleményében a szakszervezet azt írta, hogy a fegyveresek elmentek Jevhenia Borian szerkesztőhöz, valamint Mikhajlo Kumok, Julia Olkovszkához és Liubov Csajka újságírók lakására is, majd ismeretlen helyre vitték őket.

A CNN azt írta, mind a négy ember kapcsolatban áll a Melitopolskie Vedomosti nevű lappal, amely Ukrajna déli részén, az oroszok által megszállt Melitopol városában található.

A szakszervezet szerint több órán át ismeretlen helyen tartották őket, mielőtt szabadon engedték az újságírókat. Állapotuk egyelőre nem ismert. Pénteken a Hromadske ukrán lap közölte, hogy az egyik újságírójuk, Victoria Roscsina szintén eltűnt, ő azonban március 15-e óta nem került elő. Róla a lap a Twitteren osztott meg egy bejegyzést:

A Hromadske értesülései szerint Roscsina azt tervezte, hogy Mariupolba utazik. Március 12-én kollégái nem tudták felvenni a kapcsolatot. Feltételezések szerint néhány nappal később az orosz erők vették őrizetbe.