KezdőlapCímlapNapokon belül kitörhet a háború Irán és Szaúd-Arábia között

Napokon belül kitörhet a háború Irán és Szaúd-Arábia között

Egyre feszültebb és vészjósló a hangulat Szaúd-Arábiában, miután a királyság megosztotta azokat a hírszerzési értesüléseket amerikai tisztviselőkkel, amelyek arra utalnak, hogy Irán két napon belül megtámadhatja a királyságot – közölte három amerikai tisztviselő kedden.

A támadás azért sem kizárt, mert a Biden-kormányzat az utóbbi időben erőteljesen kritizálni kezdte Teheránt, mert Irán radikális eszközökkel, brutálisan leverte a helyi tiltakozásokat, valamint több száz drónnal segítette Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborúban. Joe Biden ezekért kemény kritikákkal illette az iráni vezetést, valamint szankciókat vetettek ki az országra és annak vezető tisztségviselőire is.

„Aggodalommal tölt el bennünket a fenyegetettség, katonai és hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal – áll az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. „Habozás nélkül fellépünk érdekeink és partnereink védelmében a régióban.”

Az egyik tisztviselő, aki megerősítette a hírszerzési információkat, úgy ítélte meg, hogy a támadás „hamarosan, akár 48 órán belül” megtörténhet. Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége a hírszerzési értesülések alapján nem adott ki riasztást vagy útmutatást Szaúd-Arábiában és a Közel-Keleten máshol tartózkodó amerikaiaknak.