2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Nagy a baj: felszálltak Putyin halálosztó gépei

Nagy a baj: felszálltak Putyin halálosztó gépei

Rémisztő pillanatokat mutat be az a nemrégiben nyilvánosságra került felvétel, amelyen Vlagyimir Putyin nukleáris töltetek hordozására képes bombázókat küldött a Csendes-óceán fölé. Az orosz hadsereg egy előre be nem jelentett akciót hajtott végre, de kérdés: vajon mit szólt az oroszok izmozásához a Nyugat?

A hadgyakorlatok a híradások szerint még vasárnap zajlottak, és két Tu-95MS típusú bombázót is felküldtek az égre, amelyek az Ohotszki-tenger és a Bering-tenger fölött haladtak el. A Daily Mail azt írja, az orosz elnök ezzel egyértelműen a Nyugatnak üzenhetett.

A hivatalos közlések szerint azonban Putyinnak az volt ezzel a célja, hogy felmérjék a csendes-óceáni térségben lévő orosz egységek harckészültségét. A hosszas repülés közben a nukleáris bombázókat Il-78-as tanker repülőgéppekkel utántöltötték.

A bombázók a szovjet korból származó Ti-95-ösök, amelyek az orosz nukleáris fegyverek közé tartoznak, ám egyéb harci szerepkörökben is bevethetők: már az ukrajnai háborúban is használták őket nem nukleáris rakétafegyverek kilövésére.

A brit lap hozzátette: más videófelvételeken látszik, hogy a kelet-oroszországi hadgyakorlatban atomtengeralattjárókat is bevetettek, valamint éleslövészetet is tartottak.

Az oroszok közölték, hogy a hadgyakorlatot a nemzetközi előírásoknak megfelelően hajtották végre. A nyugati hatalmak egyelőre nem kommentálták az orosz akciót.