2023.03.30
Zalán
Kezdőlap Címlap Mind a négy ukrán régióban megszavazták az Oroszországhoz való csatlakozást

Mind a négy ukrán régióban megszavazták az Oroszországhoz való csatlakozást

Ukrajna mind a négy megszállt területe az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott a köztársaságokban és régiókban tartott népszavazások után.

Az Oroszország által beiktatott választási tisztviselők szerint a Zaporizzsja régióban leadott szavazatok 93%-a, déli Herszon régióban a szavazatok 87%-a, Luhanszkban 98% és Donyeckben 99% támogatta a csatlakozást.

Hogyan alakul a háború, miután nem engedik ki az oroszokat az országból? Érinti mindez hazánkat? A biztonságpolitikai szakértő elmondta, mire számíthatunk
Hogyan alakul a háború, miután nem engedik ki az oroszokat az országból? Érinti mindez hazánkat? A biztonságpolitikai szakértő elmondta, mire számíthatunk

A népszavazások szeptember 23-án kezdődtek, gyakran fegyveres tisztviselők házról házra gyűjtötték a szavazatokat. A négy megszállt dél- és kelet-ukrajnai régió Moszkva által támogatott tisztviselői kedd délután ötnapos szavazás után bezárták a szavazóhelyiségeket.

James Cleverly brit külügyminiszter egyike azon számos nyugati politikusnak, akik korábban „álnépszavazásnak” minősítették a Luhanszk és Donyeck köztársaságokban, valamint Herszon és Zaporizzsja régiókban zajló szavazásokat – írja a Sky News.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szavazás után kijelentette, hogy “a helyzet jogi és nemzetközi jogi szempontból is gyökeresen megváltozik, és ennek következményei lesznek e területek védelmére és biztonságának biztosítására nézve”.